Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Фонетичні ігри для дітей від 4 до 7 років

Дівчинка з книжкою

Основою письма є вміння дитини поділити слово на звуки. Тільки так вона навчиться записувати слова − по буквах, визначивши першу, потім другу і так до останньої.

Як навчити дитину швидко ділити слова на звуки, визначати перший, останній звуки в слові? Звичайно ж, тренуваннями! Та вони не завжди цікаві дитині. Зацікавити? Просто: іграми. Усі ігри, що ми вам пропонуємо, підходять і для того, щоб грати вдвох, і для роботи в класі, і для компанії.

Пригадай слова
Завдання: удосконалити фонемний слух, звуковимову, активізувати словник.
Зміст: учитель вимовляє ізольований звук [н], [р], [с], [п] і ін., а діти згадують (вимовляють слова, в яких цей звук на початку, в кінці і середині слова, наприклад: Ніна, синиця, кінь; Рома — гора — колір; Саша — миска — ліс; Петя — випиляй — насип.
За кожне правильно сказане слово гравець нагороджується фішкою. У кінці гри визначається переможець, що правильно назвав більше всіх слів.
Методичні вказівки: вправу можна рекомендувати для знаходження будь-якого звуку на початку, середині і кінці слова. Вона сприятиме і закріпленню навику інтонації окремих звуків в слові. При цьому вчитель дає зразок ізольованої вимови звук і його ж, інтонаційний підкресленого, в слові, наприклад р-р-р; р-р-рак; ку-р-р-рка; кове-р-р-р.

Вгадай слово за моделлю
Дидактичне завдання: тренуватися у звуковому аналізі, закріплювати уявлення про звуки мови, уточнювати знання про оточуючий світ, учитися логічно мислити. У залежності від того, як саме ви будете грати в неї, можна також навчити дитину відрізняти голосні та приголосні, тверді та м’які звуки.
Зміст: учитель записує на дошці (мама чи тато на листочку) звукову модель слова і звертається до дітей: «Я загадала слово. Вгадайте його». Учитель звертає увагу дітей на модель, і говорить: «Загадане слово складається з трьох звуків: перший звук м´який згідний, другий — голосний, третій, — твердий згідний, а останній — знову голосний».
Учні називають слова. Учитель, «прочитуючи» кожне назване слово по моделі, продовжує: «Ви називаєте слова, по звуках схожі на моє слово. Але я загадала інше. Щоб відгадати моє слово, ви можете поставити мені декілька запитань.
Наприклад: Учні. Це живе або неживе?
Вчитель. Живе.
Учні. Це людина?
Вчитель. Ні, не людина. Якщо не людина, як ви далі запитаєте?
Учні. Це птах?
Вчитель. Ні, не птах. Не людина і не птах. Хто ще може бути живим?
Учні. Це тварина?
Вчитель. Так, тварина. А зараз ви запитаєте, яке це тварина.
Учні. Це домашня тварина?
Вчитель. Немає.
Учні. Це дика тварина... Це лисиця. Ви загадали слово лиса.
Методичні вказівки. Якщо дітям складно ставити питання, учитель повинен давати зразки.
У грі використовуються варіанти моделей трьох-четирьох-п’ятизвукових слів. Звукову структуру слова вчитель зображає за допомогою умовних знаків, прийнятих у школі.
Якщо ваша дитина ще маленька, ви можете грати, не використовуючи звукову модель слова. Тоді ця гра допоможе навчити дитину ставити запитання та сприятиме розвиткові мовлення.

«Сплетемо вінок» із слів
Дидактичне завдання: розвинути фонематичне сприйняття, активізувати словник. Зміст: учитель вимовляє слово, а учні визначають останній звук у ньому, згадують нове слово що починається на цей звук; у нового слова визначають останній звук і знову пригадують слово, що починається з цього звуку і так далі. Наприклад: 1. Сир — рука — автобус − сіно…
Методичні вказівки: слова, вимовлені дітьми, учитель зображає на дошці за допомогою трафаретів листя, квітів («плете вінок»). У відборі слів можуть брати участь Петрушка, Буратіно і ін. іграшки, які допомагають пригадати відповідні слова.

Екскурсія
Дидактичне завдання: тренувати дітей у читанні, навчати розповіді.
Зміст: учитель вступною розповіддю створює уявну ситуацію: учні на екскурсії.
Можна звернутися до гравців так: «Сьогодні, хлоп´ята, ми зробимо екскурсію нашим містом. Ми підемо (виставляється табличка з написом «Парк») у… Діти читають напис та підказують учителю: «Парк». Учні говорять, що там можна побачити. Учитель виставляє таблички («Ремонт годинника», «Ремонт взуття», «Ательє» т. д.), учні читають їх і розповідають...
Методичні вказівки. На уявні екскурсії можна піти на природу, в магазин, в аптеку, в ательє, зупинкам міського транспорту, просто по вулиці, в зоопарк і так далі. Матеріал для читання поступово ускладнюється (від окремих слів до декількох речень).
Успіхів!



Ще ігри для дітей...
(За матеріалами книги «Ігри та ігрові вправи з дітьми шестирічного віку» Є.І. Коваленко)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас