Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Англійські вчені: українська їжа небезпечна для здоров'я

Банки, склянки та бутилки

Англійські вчені з´ясували, що більшість харчових добавок, дозволених в Україні, шкідливі для здоров´я, особливо для дитячого організму.

Вони попереджають, шкідливий вплив цих добавок може привести до підвищеної стомлюваності, неспокійного сну і навіть зниження розумових здібностей.
Дослідження англійських фахівців опублікувало авторитетне медичне видання - журнал «Ланцет».

Льодяники, морозиво, джеми - все це може загрожувати здоров´ю вашої дитини. Українські і закордонні виробники вже не перший рік напихають нас харчовими добавками - ароматизаторами, фарбниками, консервантами. Їх додають куди завгодно - вже не завжди розумієш, що купив: ковбасу з м´яса або соєву з «ароматом, ідентичним натуральній свинині». Ми вже звикли, відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров´ю.

У лабораторії живлення Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзєєва повідомили, що харчові добавки, які вивчали англійські учені, до цих пір дозволені в Україні. «Ми вже давно б´ємо у всі дзвони з приводу різних шкідливих добавок. Проте нас ніяк не почують», - сказала завідувачка лабораторією Марія Гуліч.

Теоретично, отримавши код Е і національну «прописку» в нормативах, будь-яка добавка вважається перевіреною на безпеку для людини. Таким чином, на сьогоднішній день виробники формально не порушують закон.
Проте з часом з´являються нові відомості про ту або іншу добавку. Як, наприклад, кока-кола спочатку проводилася з використанням кокаїну - і ніхто його шкідливим не вважав.

Ось деякі з дозволених в Україні добавок з кодом Е.

Е-102, тартразин

Жовтий фарбник. Застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці і ін. За своєю природою є кам´яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів. Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. А у дітей ще дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Заборонений в багатьох країнах.

Е-110, жовтий «сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S

Додається в кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, супи, що пакетуються, східні прянощі, соуси і ін. Викликає алергічні реакції, закладення носу, нежить, нудоту, болі в животі. Заборонений в багатьох країнах.

Е-211, бензоат натрію

Це консервант із властивостями антибіотика і підсилювача кольору. Зустрічається в соусах для барбекью, прессервах, соєвих соусах, «фруктових» драже, льодяниках і ін. Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються у поєднанні з Е-102 (тартразином).

Е-104, жовтий хіноліновий

Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Викликає запалення шкіри і підвищену активність у дітей. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.

Е-122, азорубин, кармуазин

Фарбник червоного кольору. Застосовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, йогуртах, «коричневих» соусах, червоних напоях. Викликає висип і алергії. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.

Е-129, червоний спеціальний

Може бути оранжевого кольору. «Проліз» в деякі солодощі, ліки, косметичні засоби, вафлі і інші кондитерські вироби. Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів. Заборонений в 9 державах Європи.

Е-124, понсо 4R (яскраво-червоний 4R), кошенилевый червоний

Можна виявити в салатних заправках, десертних топингах, кексах, бісквітах, сирних виробах, салямі. Канцероген - може викликати рак. Провокує напади астми. Заборонений в багатьох країнах.


(У статті використані матеріали з сайту http://www.kp.kiev.ua )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Ідея декору на Великдень – крашанки з повітряних кульок

Хто сказав, що крашанки на Великдень обов'язково повинні бути з яєць? А як на рахунок повітряних кульок? Адже їх обожнюють всі! Крім того, якщо звичайну надувну кульку перевернути, вона за формою буде дуже навіть нагадувати яйце. Тож вперед – запасайтеся з малечею повітряними кульками і прикрашайте ними свій будинок до Великодня.

Домашні засоби та корисні поради від мішків під очима

У попередній статті ми розглянули основні причини мішків під очима, а тепер поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб боротися з цією проблемою.

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.