Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 речей, які варто спробувати, якщо немовля не хоче спати вдень

10 речей, які варто спробувати, якщо немовля не хоче спати вдень
 

Немовлята можуть бути дуже непостійними в плані сну і «чинити опір» режиму. Проте їм потрібні ці близько трьох годин денного сну, принаймні поки вони не досягнуть віку 9 місяців. Малюк, який не спить, постійно вередує і випробовує маму на міцність, в результаті страждають всі. Що ж можна зробити в цій ситуації? І як привчити дитину до постійного режиму сну?

Є кілька речей, які ви можете зробити, щоб малюк-грудничок краще засинав вдень. У підсумку це допоможе налагодити режим сну немовляти.

Що можна зробити, якщо дитина не хоче спати вдень?

1. Починайте укладати дитину заздалегідь

Не чекайте, поки немовля стомиться, щоб укладати його на денний сон. Так ви ризикуєте тим, що у нього «відкриється друге дихання» або, що ще гірше, від стресу і втоми почне вироблятися гормон кортизол, який змусить малюка вередувати і також не дасть заснути. Слідкуйте за ознаками легкої сонливості: якщо чадо тре очі, крутиться, позіхає, намагайтеся укласти його спати якомога швидше. Для цього у вас буде вікно приблизно в 30 хвилин до того, як цей вдалий момент буде безповоротно втрачено.

2. Зверніть увагу на свій раціон

Все, що їсть мама, позначається на її молоці. А якщо ви годуєте малюка, ваш раціон буде позначатися і на його самопочутті. Наприклад, заважати дитині заснути може зловживання кофеїном, який потрапляє до вашого молока. Кава, чорний і зелений чай, шоколад, газована вода, таблетки від головного болю і енергетичні напої – все ці продукти містять кофеїн. Якщо немовля не хоче спати вдень, постарайтеся зменшити їх кількість в повсякденному раціоні і скоротити споживання кофеїну хоча б до 200 мг в день (а краще - ще менше).

3. Прогуляйтеся

Лише одиниці втомлених малюків можуть чинити опір похитуванню при русі коляски. Так що пристебніть немовля і вирушайте на прогулянку, по магазинах або у інших справах. Як тільки дитина міцно засне, повертайтеся додому або зупиніться і побудьте на одному місці, щоб її сон був максимально якісним.

4. Придумайте рутину і дотримуйтеся її

Закладіть хорошу основу для щоденного денного сну, придумавши рутину, яка буде сама говорити про те, що пора подрімати. Для цього щодня в один і той самий час робіть вдень те ж саме, що робите ввечері, коли укладаєте малюка, тільки в скороченому варіанті. Наприклад, засуньте штори, змініть підгузник, включіть заспокійливу музику або білий шум для сну, почитайте книгу, погодуйте дитину, зробіть масаж тощо. Що б з цього ви не обрали, робіть це з дня на день в один і той самий час. І відмовтеся на цей час від телевізора, подбайте про те, щоб не було інших гучних звуків або відволікаючих чинників.

5. Спробуйте переноску

Найменші дітки можуть бути дуже непередбачувані в своєму режимі сну. Тому на перших місяцях життя малюка ви можете кутати його в слінг або садити в переноску і займатися своїми справами, поки він засинає. Потім вам потрібно буде лише перекласти його в ліжечко. Головне – переконайтеся, що ваш слінг або переноска відповідають останнім стандартам безпеки, щоб дитина не могла випасти або задихнутися під час сну.

6. Створіть легкий шум

Деяким дітям (та й дорослим теж) потрібен так званий білий шум, щоб заснути. Немовлята особливо часто не можуть спати в повній тиші, так як звикли до звуку биття маминого серця в утробі. Ви можете завантажити додаток на телефон, де будуть записані різні звуки, які допомагають заснути, або навіть займатися своїми справами (але не дуже голосно), поки дитина засинає. Наприклад, деякі малюки відмінно засинають під звуки пилососу.

7. Прокатайтеся

Знову ж таки, ця порада заснована на тому, що одноманітний рух і шум допомагають заснути. Ви і самі напевно помічали, як добре дітки сплять в дорозі. Тому можете випробувати цей трюк і на своїй дитині. Посадіть її в автокрісло і їдьте куди завгодно, поки малюк не засне. А потім повертайтеся додому або зробіть зупинку і приділіть час собі (проведіть його, як вам подобається), поки дитина спить.

8. Віддайте малюка комусь на руки

Якщо з вами дитина ніяк не може заспокоїтися, спробуйте віддати її на руки татові, бабусі чи дідусеві, сестрі або брату... У вашій родині може несподівано знайтися людина, у якої на руках малюк буде заспокоюватися дуже швидко.

9. Не поспішайте піднімати дитину

Немовлята часто можуть прокидатися скоріше, ніж потрібно (або чим хотіли би батьки). Якщо малюк проспав менше 45 хвилин і прокинувся, не поспішайте його піднімати. Зачекайте хвилинку перш ніж підходити до нього або підійдіть тихенько, погладьте по спинці і почекайте, поки він засне. Повірте, є чимала ймовірність, що чадо засне і спатиме далі. Або ж дитина дасть вам ясно зрозуміти, що більше спати не збирається.

10. Не забувайте: це пройде

Як би там не було, постарайтеся зберігати спокій і не виснажувати себе, коли малюк не спить вдень. Деякі дітки сплять більше, інші – менше. Але не давайте парі днів (або навіть тижнів) без денного сну вимотати вас. Те, що малюк не спить, скільки мав би – не така вже й велика проблема (хоч зараз через втому вона вам здається дуже серйозною). Усядьтеся зручніше в кріслі, візьміть на руки дитину і просто розслабтеся. Не забувайте: ці складності закінчаться, а малюк буде спати стільки, скільки потрібно.

І пам'ятайте: що б не відбувалося вдень – спав малюк чи ні, завжди укладайте його в ліжечко ввечері в один і той самий час.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас