Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Німецький теледоктор викриває медичні казки

Доктор

Довгий сон корисний для організму. Лікарські трави не дають побічних ефектів. Горілка зігріває. Краще перехворіти дитячими хворобами, ніж робити щеплення. Ці та інші медичні помилки розвінчує нова книга.

Міхаеля Пранга (Michael Prang) часто називають у Німеччині «ранковим доктором». Лікар і журналіст, що пише багато на теми здоров´я, він добре відомий своїми передачами, які веде вранці на одному з найбільших приватних телеканалів Німеччини. Пранг — автор декількох книг, але нова, яка розповідає про «найбільші медичні помилки», обіцяє стати найпопулярнішою.

Їжте піцу на здоров´я

Автор розвінчує безліч ходових істин, що на перевірку виявляються помилковими. Так, кортизон не настільки небезпечний, як звичайно вважається, а крем від зморшок далеко не настільки корисний, високу температуру насправді краще не збивати, зовсім не кількість з´їденого цукру викликає цукровий діабет, заняття спортом не завжди йдуть на користь, а жир не завжди шкідливий для організму.

Піца

Дуже нездоровою їжею вважається, наприклад, піца. Але в принципі це невірно. Свіжоприготована піца з тонким дном, соусом зі свіжих помідорів, з невеликою кількістю оливкової олії та зеленню може вважатися зразком збалансованого харчування. Проблемними є товсте тісто, салямі, сир і копчений окіст: занадто багато калорій. Піца з вареною шинкою та овочами (кукурудзою, артишоками) з точки зору здоров´я краще.

Морква

Якщо у піци — незаслужено погана слава, то корисність моркви, за словами доктора Пранга, явно перебільшена. Принаймні, її корисність для очей. Правда, в моркві дійсно є бета-каротин — попередник вітаміну А, важливого для очей. Але для того, щоб покрити денну потребу людини в бета-каротині, потрібно було б з´їсти кілька кілограмів моркви. На щастя, бета-каротин є також в інших овочах і фруктах: в броколі, зеленому салаті, нектарин і дині.

Піст, голодування і шлаки

Раз уже мова зайшла про їжу, то доречно буде сказати і про піст. Вважається, що голодування допомагає вивести шлаки з організму. На думку доктора Пранга, це просто нісенітниця — перш за все тому, що ніяких шлакових відкладень в організмі людини немає. Шлаки — це, за визначенням тлумачного словника, твердий залишок, що утворюється після виплавки металу з руди. Припущення, що в кишечнику, печінки або нирках утворюються якісь шлакові завали, слиз, накип, внутрішній бруд, ніяких наукових, медичних підстав під собою не має (камені в нирках і жовчному міхурі — це зовсім інше). Усе непотрібне «сміття» відмінно переробляється, спалюється і виводиться з організму без голодування.

Дитина проковтнула жуйку!

Настільки ж спокійно справляється людський організм і, скажімо, з жуйкою, яку ми випадково можемо проковтнути. По собі знаю: один з батьківських кошмарів — гумка, яку ковтнула дитина. Яких тільки жахів не розповідають про те, як вона може заліпити стравохід або приклеїтися до стінки шлунка! Але всі ці «страшилки» — чиста вигадка.

Основна сировина для виготовлення жуйки: каучук, смоли і сік різних дерев — зокрема, молочний сік сапотілли з Південної Америки. Плюс смакові добавки: цукор або (зараз все частіше) його замінники, кукурудзяний сироп, м´ята, фруктові екстракти ... Клея серед цих інгредієнтів немає. Тому жуйка нічого склеїти всередині не може і досить швидко, вибачте, знаходить вихід назовні.

Зігрітися алкоголем

До помилок, що стосуються їжі і пиття, відноситься і поширена як у Росії, так і в Німеччині легенда про те, що алкоголь зігріває. І хоча в Росії вважають за краще зігріватися взимку, як правило, горілочкою, а в Німеччині — гарячим глінтвейном, суть від цього не змінюється. Правда, суб´єктивне відчуття, що після випитої чарки (або стаканчика) по тілу розливається тепло, не обманює: алкоголь розширює кровоносні судини, і гаряча кров швидше переноситься з глибини тіла до його поверхні.

Але саме тому і остигає швидше. Через годину після «прийняття» двох-трьох кухлів глінтвейну (його розливають звичайно в невеликі керамічні кружки) температура тіла знижується на півградуса. Тобто у того, хто п´є для, щоб зігрітися, більше ризику переохолодитися, застудитися і навіть замерзнути, ніж у того, хто залишається тверезим.

Лисіти — в тренді

Окрім їжі і пиття, німецький медик приділяє в своїй книзі багато уваги гігієні, догляду за шкірою обличчя, зубами, ногтями, волоссям... Так, наприклад, твердження, що волосся росте швидше, якщо його частіше стригти або голити, не відповідає дійсності. Це однозначно показали десятки досліджень, проведених на самому серйозному рівні (від концернів, що випускають косметичні препарати, до наукових інститутів). Ні густішим, ні темнішим, ні кучерявішим волосся від стрижки і гоління не стає. Чоловіків це, напевно, засмутить, зауважує доктор Пранг, але жінок, яким доводиться голити ноги, напевно, обрадує.

В особливу категорію автор книги виділяє... лисих. Підкреслюючи, що густе, здорове волосся — символ успіху і привабливості, доктор Пранг втішає лисих: вони в тренді. Лисих у Європі стає все більше. За статистикою, 60% жителів країн ЄС старше двадцяти років вже втратили, щонайменше, частину своєї колишньої шевелюри. Для порівняння: в Африці лисіє лише кожен четвертий чоловік, в Азії — кожен сьомий. Ще одна «хвороба європейської цивілізації»?

Автор: Юхим Шуман, Deutsche Welle

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас