Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар розвитку дитини. Одинадцятий місяць

Дитині 11 місяців

До цього моменту Ваша дитина вже навчилася самостійно підніматися і сідати з положення стоячи. Як тільки вона відчує себе більш впевнено, пересуваючись вздовж меблів, вона поступово почне відпускати руки, а іноді буде забувати триматися зовсім.

Раз малюк почав ходити пора подбати про його взуття. Все ж таки вдома він має ходити босоніж, щоб зміцнювалися м´язи стопи. Взуття Вашої дитини повинно бути гнучким і з м´якою підошвою, так як тверда підошва не надає ногам стійкості.

Всі діти в цьому віці обожнюють залазити всюди. Багато дітей будуть лізти вгору по сходах, абсолютно не замислюючись про те, як вони будуть злазити, поки не опиняться на самому верху. Поки Ваша дитина вчиться ходити, забиратися на дивани, крісла і так далі, на неї чекає чимало синців і шишок. У більшості випадків, за винятком тих, коли малюк дійсно сильно вдарився або поранився, він особливо не засмутиться, якщо Ви не будете виглядати засмученою або стурбованою.

Інтелектуальний рівень Вашого малюка теж швидко зростає. Він постійно вивчає розміри і форми і зауважує безліч відмінностей між предметами. Його почуття перспективи вже настільки розвинене, що він розуміє взаємозалежність розміру предмета і відстані до нього.

Мало хто з дітей починають говорити на першому році життя, але у більшості вже є пасивний словниковий запас; вони знають назви 10 – 15 предметів, хоча і не можуть вимовити їх, і слідують простим інструкціям. Це саме час додати до Ваших прохань «спасибі» і «будь ласка». Не бійтеся, що Ви почнете перекручувати слова на дитячий манер це не заважає нормальному мовному розвитку дитини і не викличе ніяких ускладнень.

Можливо, Ваша дитина стане менше спати вдень, надолужуючи згаяне вночі. Або вона може відмовитися від ранкового сну і перейти на одноразовий денний сон. Коли це трапляється, дитині спочатку важко протриматися до обіду і не вередувати за їжею. У такому випадку, краще за все годувати її трохи раніше деякий час.



Фізичний розвиток дитини цього місяця:

- Ходить у опори;
- Може нахилятися у опори;
- Сідає з положення стоячи;
- Може стояти на носочках;
- Сидить навпочіпки і нагинається;
- Відкриває кришку коробки;
- Перегортає сторінку книги;
- Усвідомлено поміщає предмети, наприклад, один в іншій;
- Бере дрібні предмети;
- Може піднести ложку до рота;
- Може зняти шкарпетки і туфлі.

Соціальний розвиток дитини цього місяця:

- Любить такі ігри як схованки і катання м´ячика;
- Не завжди співпрацює;
- Шукає схвалення і намагається уникнути несхвалення.

Інтелектуальний розвиток дитини цього місяця:

- Експериментує, щоб досягти мети;
- Впізнає слова і приналежність предметів (наприклад, при слові літак може показати на небо);
- Все ще говорить абракадаброю, в якій вже зустрічаються членороздільні звуки;
- Може імітувати інтонацію, ритміку мови, вираз обличчя більш точно, ніж звуки.

За матеріалами mamochka.kz

Попередня частина

Наступна частина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас