Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

11 міфів про контрацепцію

11 міфів

Протизаплідні засоби до цих пір залишаються джерелом міфів і забобонів. Найчастіше це обумовлено тим, що про такому інтимному питанні воліють консультуватися у «головних» фахівців - мам, подруг, форумів, але ніяк не у фахівців

Межевітінова Олена Анатоліївна, д.м.н., провідний науковий співробітник центру акушерства, гінекології та перинатології спробує розібратися, що з цього - правда, а що ні.

1. Від гормонів неминуче повнішають

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) у деяких жінок в тій чи іншій мірі можуть впливати на зміну маси тіла. Естрогени, що входять до складу протизаплідних таблеток, сприяють затримці рідини, яка через якийсь час виводиться з організму. Чим більша доза естрогену у препараті, тим більше може бути виражений цей ефект. Зміна маси тіла може бути також пов´язана з індивідуальною переносимістю протизаплідного засобу. Не зменшується значимість характеру харчування і фізичної активності. Раніше протизаплідні таблетки містили високу дозу гормонів, і тому збільшення маси тіла була одним з нерідких побічних ефектів прийому контрацептивів.

2. Спиртне і КОК несумісні

Сам по собі алкоголь не впливає на контрацептивний ефект КОК, а от якщо спиртне викликало порушення роботи шлунково-кишкового тракту у вигляді блювоти, наприклад, протягом 7 днів краще використовувати додатковий захист.

3. Від КОК знижується лібідо

Зміни лібідо на тлі використання гормональних контрацептивів зустрічається вкрай рідко. Якщо це трапляється те, як правило, в перші кілька місяців прийому препарату і пов´язане з тим, що організм адаптується. Це може проявлятися як збільшенням, так і зниженням сексуального потягу. Навпаки, у ряді досліджень у третини жінок на тлі використання таких гормональних контрацептивів як вагінальне кільце спостерігалося збільшення лібідо і частоти статевих контактів.

4. Прийом КОК веде до безпліддя

За даними численних досліджень частота безпліддя у жінок, що приймають КОК, виявилася в сотні разів менше, ніж у їх ровесниць, що мали пологи і аборти без використання контрацепції. Більше того, є дані про те, що короткочасний прийом КОК може в подальшому збільшити ймовірність настання вагітностіі — це так званий ребаунд-ефект.

5. Щоб знизити побічні ефекти краще робити перерви в прийомі гормональної контрацепції

На даний час немає ніяких науково-обгрунтованих даних, що вказують на необхідність переривання прийому КОК кожні кілька років. З медичної точки зору немає ніякої користі для організму від подібних перерв, більше того, при поновленні прийому після скасування частота розвитку побічних ефектів (у тому числі межменструальіих кровотеч) протягом перших 3 міс. може бути вище, тому що організм буде вимушений знову адаптуватися до прийому КОК. Так само перерви в прийомі контрацептивів чреваті тим, що у кожної четвертої молодої жінки виникає небажана вагітність, що змушує засумніватися в необхідності таких перерв.

6. КОК — для дівчат старше 20 років?

Насправді сучасні контрацептиви можна застосовувати і в молодому віці, звичайно, після консультації з лікарем-гінекологом. Є препарати, які мають не тільки надійний протизапліднимй ефект, але й зменшують сальність шкіри і кількість прищів на обличчі.

7. Якщо дівчина годує грудьми — вона не завагітніє

Це поширена помилка призводить до того, що 10% жінок звертаються до медичних установ для переривання вагітності в перший рік після пологів. Жіноча статева система вже через 3—4 тижні після пологів повертається до звичного ритму роботи і необхідно використовувати контрацепцію.

Дійсно, природою передбачено природне оберігання від вагітності для годуючих мам — так званий період лактаційної аменореї, але діє він тільки поки не з´явилися менструації за умови годування малюка тільки грудним молоком, без догодовування, строго дотримуючи режим годування не рідше 7—8 разів на добу. . Якщо хоча б якийсь з цих умов не дотримується, є вірогідність завагітніти.

8. Якщо статеве життя не дуже регулярна, чи не краще прийняти пігулки один раз після сексу, а не пити хімію весь місяць?

Ті, хто вважають, що якщо сексом займаєшся рідко, то набагато безпечніше випити пару разів на місяць одну пігулку, ніж ковтати їх щодня, піддають свій організм великому ризику. Мало того, що одна таблетка посткоїтального контрацептиву містить в 6 разів більше гормонів, ніж звичайна, таке «одноразове» введення гормонів є надзвичайно важким струсом для організму. Регулярно звертаючись до «пожежної» контрацепції, можна порушити свій гормональний фон, що нерідко веде до різних захворювань, в тому числі і до безпліддя. Лікарі взагалі не розглядають подібні пігулки як метод регулярної контрацепції. Якщо дівчині хоча б двічі на місяць потрібен контрацептив, значить, мова йде про регулярне статеве життя, і, отже, потрібно підібрати відповідні способи захисту.

9. Якщо займатися сексом під час менструації, шанси завагітніти дорівнюють нулю

Багато жінок вважають, що незахищений секс під час менструації або в перші або останні дні менструального циклу — найнадійніший метод контрацепції, які не загрожує їм вагітністю. Проте насправді, незважаючи на те, що в багатьох жінок дійсно більше шансів завагітніти в середині циклу, вірогідність зачаття існує в будь-який період менструального циклу. Ще один факт, який повинна знати кожна жінка: сперма зберігається в тілі жінки цілих п´ять днів.

10. Перерваний статевий акт дає 100% захист від вагітності

Це одна з найбільш поширених помилок, у які вірять жінки. Так, ви можете завагітніти, навіть якщо ваш партнер перериває секс. Адже перед еякуляцією відбувається викид невеликої кількості мастила, яке містить сперматозоїди. Факт: всі проникнення пеніса в піхву може привести до вагітності, навіть якщо партнер проявляє максимальну обережність.

11. Жінки старше 45 років не вагітніють

Вік після 45 років — це так званий пізній репродуктивний період. Як правило, до цього часу жінка вже має дітей і активно займається їх вихованням. Але для неї також не виключені і пізні пологи.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас