Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пуповина кров: модно чи потрібно?

Зберігання пуповинної крові

В останні роки перед майбутніми батьками виникло досить нове, важливе і незвичайне питання: чи зберігати стовбурові клітини пуповинної крові свого новонародженого? Послуга, на перший погляд, досить нова, і далеко не кожен лікар готовий компетентно відповісти на питання родини, і без того схвильованої перед такою важливою у їхньому житті подією.

Так що ж таке пуповинна кров і навіщо її зберігають? Збереження пуповинної крові - це бізнес на емоціях батьків чи крок, який може в майбутньому врятувати життя, якщо не дитині, то комусь із членів сім´ї?

Давайте спробуємо розібратися разом...

Отже, перш за все цінність пуповинної крові полягає в тому, що вона містить величезну кількість стовбурових клітин, що є першоосновою організму. Основна цінність пуповинної крові з точки зору медицини полягає в тому, що її використання визнано «золотим стандартом» лікування багатьох форм лейкозів. Сама операція з трансплантації кісткового мозку в лікуванні злоякісних захворювань системи крові, про яку, напевно, всі чули, - це ніщо інше, як введення пацієнтові кровотворних стовбурних клітин. Тільки в якості їхнього джерела найбільш широке поширення одержав кістковий мозок, що й зумовило дуже високу вартість лікування - близько 200 000 євро. Адже знайти сумісного донора кісткового мозку дуже складно - на це часом йдуть роки.

І тільки років 30 тому вчені з´ясували, що такі ж кровотворні стовбурові клітини і навіть ще в більшій кількості і набагато кращої якості містяться в пуповинній крові. Виявилося, що матеріал, який може рятувати життя, довгі роки викидався разом з медичними відходами.

Зараз в розвинених країнах світу збереження пуповинної крові настільки визнано необхідним, що навіть підтримується державою. Наприклад, в 22-х штатах США прийняті закони, які зобов´язують лікаря інформувати вагітну жінку про можливість зберегти пуповинну кров. А в березні 2009 р. в США було прийнято доповнення до податкового кодексу, згідно з яким гроші, сплачені батьками за збереження пуповинної крові своєї дитини, віднесені до витрат на медичне обслуговування та вираховуються з податків.

І така підтримка держави абсолютно виправдана, адже на сьогоднішній день за офіційними даними пуповинна кров врятувала більше 14 000 життів.

Крім лікування лейкозів, стовбурові клітини пуповинної крові успішно борються з широким рядом захворювань серцево-судинної і нервової систем, хвороб суглобів, вадами зору, і це далеко не межа. Проте ми зовсім не хочемо, щоб у прекрасну мить народження нового життя Ви думали про страшні захворювання. Ми хочемо, щоб Ви думали про ту любов, турботу і захист, яку можете дати малюку, зберігши його додатковий імунітет і, продовживши свого часу, його здоров´я і молодість!

Зовсім недавно за допомогою стовбурових клітин жительці Лондона Пауліні Уіллс (55 років) зробили першу в світі косметичну підтяжку обличчя. А д-р Памела Йелік з Гарвардської школи стоматології прогнозує, що стовбурові клітини будуть використовуватися замість пломбувальних матеріалів. А на іншому кінці планети австралійські вчені створили спеціальні контактні лінзи зі стовбуровими клітинами для поліпшення зору.

У той же час знаходяться і супротивники клітинних технологій. І це не дивно, адже жодне велике медичне відкриття не обростало стількома суперечливими легендами, як стовбурові клітини. Деякі вважають їх панацеєю, деякі - «алхімією» ХХІ століття, а хтось - просто не зовсім чистим бізнесом. І кожен погляд по-своєму вірний.

Терапевтичний потенціал стовбурових клітин дійсно практично безмежний, при цьому успіх лікування в багатьох випадках просто сенсаційний. Вже є дані про вирощені зі стовбурових клітин фрагменти органів, які були успішно пересаджені пацієнтам. Тому, не дивно, що далекоглядні підприємці відразу ж зайнялися розвитком цієї нової і надзвичайно перспективної галузі медицини.

У всьому світі більшість медичних послуг, пов´язаних із стовбуровими клітинами, дійсно представляють приватні медичні центри на платній основі. Але завдяки тим же приватним клінікам і банкам пуповинної крові, лікування з використанням стовбурових клітин, яке нерідко рятує життя, стало можливим. Адже, з огляду на витратність цих технологій, державні медичні установи навіть розвинених країн світу навряд чи зможуть повсюдно впровадити їх у найближчі роки. У той же час клітинну медицину значно компрометують не зовсім коректні рекламні заходи багатьох медичних центрів. Необхідно розуміти, що клітинна медицина - це сучасний, офіційний і науково обгрунтований метод лікування широкого діапазону захворювань. Відповідальне рішення про його застосування можуть прийняти тільки в авторитетних медичних центрах, що спеціалізуються на тій чи іншій групі захворювань (кардіологічні, офтальмологічний, онкологічні клініки і т.д.).

Як же відбувається збір пуповинної крові, її обробка та зберігання заморожених стовбурових клітин?

Етап перший: Майбутню маму або майбутнього тата пов´язують з їх персональним медичним консультантом. Саме він веде родину від стадії надання первинної інформації до підписання договору, координації збору крові, до закладання клітинного депозиту на кріозберігання.

Етап другий: Спеціальний персональний комплект для збору пуповинної крові (сертифікований Міністерством охорони здоров´я України) з відповідною супровідною документацією заздалегідь доставляється в будь-який обраний майбутніми батьками пологовий будинок.

Етап третій: Після моменту народження дитини лікар перерізає пуповину, пунктируює вену на її материнському кінці і без будь-якого контакту з малюком здійснює збір пуповинної крові в спеціальну ємність. Процедура збору пуповинної крові абсолютно безболісна і не несе ризику ні для матері, ні для дитини. Збір крові здійснюється як при природних пологах, так і при кесаревому розтині і триває не більше 10 хвилин.

Етап четвертий: Пакет з пуповинною кров´ю малюка і супровідною документацією поміщається в спеціально промаркеровані термо-контейнери компанії. Кур´єр компанії доставляє контейнер в лабораторію, де зразку присвоюється унікальний номер для подальшої обробки кріоконсервування гемопоетичних стовбурових клітин згідно з міжнародними протоколами. Всі маніпуляції з кожним зразком крові проводяться строго індивідуально. При цьому підраховується кількість клітин, і відбираються проби на підтвердження відсутності інфекцій. Фактично при лабораторних дослідженнях відбувається і перша діагностика здоров´я малюка.

Етап п’ятий: Після обробки пуповинна кров Вашого малюка поміщається в спеціальну стерильну ємність, яка призначена для тривалого зберігання крові та її компонентів при наднизьких температурах. У програмному заморорожувателі відбувається поступове охолодження зразка, протягом якого контролює комп´ютер. Така технологія запобігає пошкодження клітин. Після цього зразок крові переноситься до кріохранилища.

Завершальний етап: Кріохранилище - це спеціально обладнане приміщення, в якому знаходяться спеціальні резервуари, заповнені рідким азотом. Природна температура всередині резервуара становить -196 º С. Факт розміщення зразка крові в кріохранилищі підтверджується Паспортом депозиту, який містить дані про власника депозиту і головні характеристики зразка. Паспорт депозиту і договір підтверджують виняткове право власності сім´ї на зразок пуповинної крові. Будь-який депозит може бути вилучено з кріохранилища тільки за письмовою вказівкою сім´ї-власника.

За матеріалами roditeli

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас