Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Мене виховала бабуся?

Обличчя бабусі та дівчинки

У житті бувають різні ситуації й іноді стається так, що дитину відправляють до бабусі. У батьків з´являється можливість працювати, відпочивати. З´являється хоч трошки так потрібного часу. Та чи варто воно того?

Якщо молоді мама і тато (і, звичайно, їх батьки) вирішать, що дитину виховуватиме одна з бабусь, то їм слід гарненько засвоїти, що їх дитина опиниться у вельми складній ситуації. Звичайний життєвий досвід підказує, що в такому вихованні ніколи не буває все гладко, взаємна увага і поступливість нерідко переходять у спори, дратівливість з будь-якого незначного приводу, а то і виливаються у відкриті сварки з взаємними звинуваченнями в черствості й бездушші.
Дитина може стати ниточкою, але одночасно і джерелом конфліктів між двома поколіннями. А оскільки в конфлікт втягуються близькі один одному люди, то наслідки нерідко виявляються найхворобливішими. До того ж, деякі бабусі й дідусі можуть несвідомо налаштовувати дитину проти батьків. Таке буває, коли вони не з захопленням ставляться до дружини (чоловіка) свого сина (дочки). Звичайно, таке відбувається нечасто, але іноді трапляється.

Якщо ж ваше рішення віддати дитину на виховання однієї з бабусь залишилося незмінним, постарайтеся відразу ж визначити взаємні обов´язки і вирішити, хто що робитиме, як і в чому конкретно допомагати один одному, які витрати нестиме кожна із сторін. Головним у поведінці дорослих повинне стати правило, що правила виховання визначають батьки, а не бабуся з дідусем. І дідусі з бабусями (особливо ті з них, хто бере до себе дитину на виховання) не повинні прагнути замінити батьків, навіть якщо при цьому вони хочуть зробити, як краще. Батьківство і материнство незамінне, його не можна передовірити нікому іншому, навіть найближчим людям. При дотриманні заздалегідь обумовлених взаємних зобов´язань дідусь з бабусею можуть надати молодим батькам вельми дієву допомогу. Для дитини ці люди найближчі після батьків. Але виховання у бабусі з дідусем має і свої мінуси. Це стосується не тільки того, що вони деколи все ж таки намагаються підмінити батьків, але і до того, що вони непомірно балують дітей, виконують будь-який їх каприз. Нерідкі випадки, коли діти стають капризними після довгого перебування у бабусі (довго − це може бути й тиждень, і три дні).

У будь-якому випадку молодому подружжю, що вирішило довірити виховання своєї дитини бабусі з дідусем, слід пам´ятати, що як бабуся, так і дідусь йдуть на певні жертви, і бути за це ним вдячними. Заради їх дитини бабуся з дідусем вимушені багато в чому обмежувати себе, хоча мають все право прожити другу половину життя у власне задоволення. І з іншого боку, бабусі і дідусі також повинні пам´ятати, що, узявши на виховання внука або внучку, вони стають партнерами молодого подружжя, а не просто людьми, що надають їм милість, і зробити з цього відповідні висновки. Нарешті, як молоді мами і тата, так і їх батьки у всіх своїх взаєминах, як би вони не будувалися, повинні перш за все враховувати інтереси дитини.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чому варто дозволити дитині вибирати собі іграшки?

Коли у вас з'являються діти, ваш будинок перетворюється на справжню скарбничку іграшок. Там – м'які ведмедики і зайчики, тут – музичні інструменти, усюди конструктори тощо. Ми всі з радістю дивимося, як дитина з любов'ю ставиться до своїх іграшок. Однак є різниця між іграшками, які ми вчимо малюка любити, і тими, які він дійсно собі хоче. А чи знали ви, що існує справжній зв'язок між іграшками дитини і тим, як формується її майбутнє?

«Що з тобою сталося? Про травму, психологічну стійкість та зцілення» Брюс Д. Перрі, Опра Вінфрі

Все починається з дитинства. Нелюбов матері, насильство з боку батька, вагітність у 14 років від ґвалтівника? Опра Вінфрі переконана, що не варто сушити голову над питанням: «Що зі мною не так?». Натомість запитайте себе: «Що зі мною сталося?».

Як бабусям і дідусям активніше брати участь у житті своїх онуків?

Ваші бабусі-дідусі напевно люблять побалувати малюка іграшками, солодощами і увагою... але цим же вони можуть негативно впливати на виховання дитини.

Це вічна проблема – бабусі й дідусі балують онуків (наприклад, дозволяючи їм їсти солодощі перед їжею). Та в сучасних умовах все змінюється, і батьки мами або тата стають справжніми помічниками у вихованні та розвитку дитини. Хочете, щоб бабусі-дідусі активніше брали участь в житті дитини і робили це з користю для малюка? Наші поради стануть вам у нагоді.

Дитяча казка: Таємниця старої шафи

Якось у вихідні дні першокласник Сашко гостював у своєї бабусі – мами його татка. Розповівши бабусі про справи у школі, вдосталь награвшись з дітьми у дворі, Сашко вкладався спати.