Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Посібник М.Монтессорі «Настанова для батьків». Частина четверта, заключна «У чому полягає Монтессорі-метод?»

Маленький вибір маленької людини

Хочете знати, у чому секрет метода Марії Монтессорі?

Багато здібностей маленької дитини, помічених Марією Монтессорі, згадувалися в першій частині. У другій частині йдеться про основні потреби дитини, вивчення яких дозволило доктору Монтессорі відпрацювати систему ранньої освіти дитини. Цей метод, вправи та поради до них описані в третій частині. Монтессорі-метод має багато аспектів, і вимагає добре підготовлених Монтессорі-вчителів з великим досвідом роботи. Але основні ідеї та концепції системи доступні розумінню багатьох.

Про Марію

Марія Монтессорі народилася в Італії і була першою в історії своєї країни жінкою-лікарем. На ранньому етапі своєї діяльності вона працювала з дітьми, відсталими в розвитку, і дітьми з дуже бідних сімей. Спираючись на спостереження і експерименти, вона створила систему освіти, яка допомогла розумово відсталим і знедоленим дітям вчитися так само успішно, як і нормальні діти. Її методи отримали популярність у всьому світі і стали використовуватися в багатьох країнах, пристосовувалися до місцевих умов та специфіки національної системи виховання. Сьогодні в Сполучених Штатах відродився інтерес до її системи. Її розуміння внутрішнього світу дитини та ідеї допомоги у формуванні всебічно розвиненої особистості здаються новими й значущими сьогодні.

Провали традиційних методів освіти стають все більш очевидними. Монтессорі-напрямок пропонує розумну структуровану систему, яка дозволяє дитині розвиватися в її власному темпі, відповідно до її здібностей, використовуючи спеціально розроблені матеріали під керівництвом Монтессорі-вчителя.

Методика Монтессорі

Монтессорі-система — це дитина, навколишнє середовище і вчитель. У центрі уваги будь-якої педагогічної системи раннього навчання дітей має бути дитина. Марія Монтессорі засновувати свою методику на спостереженнях за дитиною в природних умовах і розумінні її такою, якою вона є, а не такою, якою вона може або повинна бути в уявленні дорослого. Потім Монтессорі розробила спеціальне навколишнє середовище, яке допомагає дитині розвиватися самостійно і природно. Вона бачила роль вчителя не в навчанні, а в наставництві. Марія Монтессорі намагалася бачити дитину такою, якою вона є. Монтессорі-метод дозволяє вашому малюкові легше проходити шлях пізнання в ситуації, коли знання здобуваються в діяльності. В основному він вчиться сам.

Що робить дитина у Монтессорі-класі?

У межах певної організації ваш малюк може вибирати роботу, яка захоплює його і відповідає його внутрішнім інтересам. Він відчуває задоволення та ентузіазм від своєї діяльності, тому що він робить те, що він хоче робити, а не те, що його заставили.

Удосконалюючи свої вміння, дитина поступово розвиває самостійність і впевненість. Монтессорі-метод розбудить у вашій дитині природну любов до письма, читання й математики, а поволі створить стійку мотивацію для продовження навчання. «Учитель» вашої дитини — навколишнє середовище.

У Монтессорі-школі ваша дитина навчається самостійно за допомогою спеціально розроблених Монтессорі-матеріалів. Вони привабливі, прості у застосуванні, відповідають віковим особливостям дитини, створюють можливість самоконтролю, (вона закладена в конструкції), що дозволяє дитині побачити власні помилки. У цьому випадку дорослому не потрібно вказувати на помилки дитини.

Ваша дитина вчиться працювати одна або разом з іншими дітьми, і цей вибір зазвичай вона робить сама. Вона навчається слідувати «основним правилам» класу і може нагадувати іншим дітям про необхідність дотримуватися цих правил. У вашої дитини є багато можливостей проявити себе і відчути успіх, оскільки вона може вибирати заняття і працювати у власному темпі. Монтессорі-клас — не місце для змагань. Можна зайнятися рослинами і тваринами. Монтессорі-клас - це місце, в якому ваш, малюк може бути вільним від панування дорослого, він може відкривати свій світ і розвивати свій розум і тіло. Рухові вправи розвивають фізично і допомагають відчути своє тіло і усвідомити його можливості. Багато Монтессорі-шкіл доповнюють навколишнє середовище такими зонами, як музична, зона мистецтва і танців, роботи по дереву, іноземної мови, що сприяють подальшому збагаченню загального розвитку дитини. У Монтессорі-вчителя багато обов´язків. На відміну від вчителя в традиційній школі, Монтессорі-вчитель не є центром класу. Коли діти займаються в класній кімнаті, Монтессорі-вчитель ледь помітний. Він не сидить за столом, а проводить час в індивідуальних заняттях, працюючи з дитиною за столиком або на ковдрі.

Вчитель повинен бути проникливий спостерігачем і мати чітке уявлення про індивідуальний рівень розвитку кожної дитини. Він вирішує, які матеріали більше підходять дитині для роботи в даний момент. Індивідуальні спостереження дають можливість вчителю допомогти дитині в оптимальному використанні матеріалів.

Учитель втручається в діяльність дитини тільки тому випадку, якщо це необхідно. Він повинен уміти проявити гнучкість: дитина звертається до вчителя як до доброзичливого помічника і керівника, як до того, хто завжди поруч в разі потреби, але головним чином, як до того, хто може допомогти зробити що-небудь самостійно.

Монтессорі-клас включає дітей різного віку. Визначаючи свою дитину в клас, де знаходяться діти різного віку (зазвичай від двох з половиною до шести років), ви сприяєте більш високому рівню навчальних можливостей.

Коли дитина вперше починає вчитися, їй допомагають старші, досвідченіші діти. Пізніше вона зможе допомагати іншим, маючи сформовані навчальні навички. Ваша дитина також навчиться, як вести себе в присутності різних людей.

Кожен Монтессорі-клас індивідуальний. Незважаючи на те, що Монтессорі-метод має цілком певну структуру, він гнучкий і відкритий для індивідуальної інтерпретації. Так, як не буває двох абсолютно однакових людей, так і кожен Монтессорі-клас, хоч і є залежним від тлумачень методу та можливостей вчителя, є унікальним. Рекомендуємо батькам зустрічатися з учителем і, якщо можливо, побачити роботу вчителя в класі для того, щоб виявити його індивідуальний стиль в тлумаченні Монтессорі-методу.

5 навчальних зон і 5 напрямків

зона практичного життя — особливе значення має для маленьких дітей (2,5 - 3,5). Тут розташовані матеріали, з допомогою яких дитина вчиться стежити за собою і своїми речами. Використовуючи рамки з застібками (ґудзики, кнопки, блискавки, пряжки, шпильки, шнурки, бант і гачки), ваша дитина навчиться самостійно одягатися. Пересипати й переливати (рис, воду); мити стіл, і т. д.

зона сенсорного розвитку — дає дитині можливість розвивати нервові закінчення: 5 відчуттів. Є матеріали для розвитку слуху, зору, нюху, сприйняття тактильних відчуттів і т.д. Тут дитина може навчитися розрізняти висоту, довжину, вага, колір, шум, запах, форму різних предметів; познайомитися з властивостями тканин. Це сприятиме розвиткові периферійної нервової системи, що прискорюватиме розвиток центральної нервової системи — мозку.

зона математики — тут дитина навчиться рахувати, писати числа, віднімати, додавати, множити, ділити, розв’язувати текстові задачі… але на все свій час.

зона космічного розвитку — так Марія Монтессорі називала зону з матеріалами з біології, географії, анатомії та інших дисциплін. Тут і книжки, і наочні матеріали: картки, схеми і т.і.


Монтессорі-метод відрізняється від інших: він унікальний. Він ґрунтується на розумному співвідношенні між свободою і чіткою дисципліною. Метод включає дітей у цікаву для них діяльність, надає ретельно розроблені дидактичні матеріали, які відповідають природним потребам дитини. Кваліфікований учитель забезпечує ефективну роботу з дітьми.

Монтессорі-система дає дитині ґрунтовну базу для формування особистості — особистості всебічно розвиненої, відповідальної, щасливої і творчої.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чим розважити дитину під час купання

Купання дітей – процес нелегкий. Крики, сльози, істерики – все це знайоме молодим батькам. Однак водні процедури дають змогу провести незабутні моменти зі своїм малюком. Розглянемо кілька варіантів, як купати немовля.

Казки на ніч та їхня роль у вихованні дитини

Казка на ніч – традиція, яка передається з покоління в покоління вже багато століть. Коли ще, як не увечері, перед сном, найповніше відчувається вся сила магії нашого світу. А пізнати її краще допомагають саме ці невеличкі оповідання, сповнені чарів і водночас мудрих настанов та порад. Тож не варто нехтувати цим пречудовим ритуалом: окрім заспокоєння й швидкого засинання, він приносить значно більше користі – як дітям, так і вам, батьки!

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

Як бабусям і дідусям активніше брати участь у житті своїх онуків?

Ваші бабусі-дідусі напевно люблять побалувати малюка іграшками, солодощами і увагою... але цим же вони можуть негативно впливати на виховання дитини.

Це вічна проблема – бабусі й дідусі балують онуків (наприклад, дозволяючи їм їсти солодощі перед їжею). Та в сучасних умовах все змінюється, і батьки мами або тата стають справжніми помічниками у вихованні та розвитку дитини. Хочете, щоб бабусі-дідусі активніше брали участь в житті дитини і робили це з користю для малюка? Наші поради стануть вам у нагоді.