Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Посібник М.Монтессорі «Настанова для батьків». Частина третя «Як ви можете допомогти вашій дитині?»

Допомога

Ставтеся до вашої дитині з повагою та розумінням. Коли дитина хоче розповісти вам що-небудь, будьте готові вислухати її. Наклоніться або сядьте так, щоб ви дивилися одне одному в очі.

Постарайтеся зрозуміти думки й почуття вашої дитини та прийняти їх до уваги у вашому сімейному житті. Пам´ятайте: те, що здається незначним для вас, може бути дуже важливим для вашої дитини. Розказуйте, по можливості, вашій дитині свої плани і рішення. Дайте їй відчути, що вона — рівноправний член родини.

Правила

Будьте поступливим у стосунках з вашою дитиною. Маленькі діти ростуть і розвиваються дуже швидко. У відносинах з малям потрібна гнучкість. Батьки повинні співвідносити свої правила і вимоги з мінливими потребами дитини.

Рішення про зміну правил слід приймати разом обом батькам та обговорювати їх з дитиною.

Вводячи певні правила, залишайте місце для свободи дій дитини.

Розумні й чіткі правила повинні забезпечувати безпеку дитини. Її слід познайомити з усіма правилами, даючи короткі роз´яснення у разі потреби. Якщо правила ретельно продумані і регулярно виконуються дитиною, вона приймає їх без ускладнень. Якщо дитина не приймає правил, їх варто ще раз обдумати, знайти причину протесту і внести можливі зміни. Дуже часто сімейні обговорення правил, у яких бере участь ваш син або донька, є гарним засобом засвоїти їх для дитини.

Час

Пам´ятайте про те, що дитині властиво інше сприйняття часу. Коли вона знаходиться поруч із вами, постарайтеся виконувати ваші справи не похапки й обдумано. Сплануйте заздалегідь таким чином, щоб вам не довелося поспішати вашу дитину. Розкажіть їй докладно про майбутню подію, наприклад, про відвідування магазину, для того щоб дитина могла зібратися самостійно з нормальною для неї швидкістю. Постарайтеся приділити щоденно небагато часу для спільної діяльності з вашим малюком. Ці заняття повинні бути спокійними і приємними для вас обох.

Розраховуйте час, щоб дитина змогла доводити розпочату справу до кінця. Якщо діяльність стає складною або стомлюючою, ви можете допомогти завершити її, але ніколи не виконувати що-небудь за неї.

Допомога

Робити щось за дитину і допомагати — це велика різниця.

Ніколи не робіть за дитину те, що вона може зробити самостійно.

Дозволяйте дитині діяти і заохочуйте її виконувати те, до чого вона готова і що може виконати самостійно.

Привчайте її самостійно їсти, одягатися, виконувати нескладну роботу, наприклад, витирати пил, збирати листя, поливати рослини і т.д. Покажіть дитині кожну дію повільно і просто, вживаючи якомога менше слів. Попросіть її повторити ваші дії самостійно, не виправляючи помилок. Якщо дитина ще не готова до якоїсь роботи, відкладіть її на інший час і навчить потім.

Дайте вашій дитині час освоїтися і потренуватися в кожному виді діяльності. Дозволяйте їй допомагати вам по дому, якщо вона того бажає, але ніколи не змушуйте робити що-небудь насильно. Діти люблять таку роботу і зазвичай виконують її із задоволенням. НЕ переробляйте роботу вашої дитини в її присутності, приймайте все, що вона здатна зробити, доброзичливо.

Вибір

По можливості забезпечте вашій дитині свободу вибору.

Батьки, які дозволяють своїй дитині здійснювати власний вибір, поважають індивідуальність дитини і його потреба в свободі. Наприклад, ви можете запитати дитину, яке морозиво вона хоче, ванільне або шоколадне; чи хоче вона пограти з другом або піти в парк; яку сорочку вона хоче одягнути, червону або блакитну; чи хоче покласти на стіл серветки або розставити склянки. Вміння робити вибір — це важливий етап становлення особистості.

Уміння досягати успіху

Створюйте вашій дитині умови для досягнення успіху. Оскільки ви спостерігаєте за своєю дитиною, ви, як правило, знаєте, що вона вміє робити, а що ні. Дайте їй можливість робити те, що вона може виконувати без особливих зусиль і помилок. Допоможіть їй, продемонструвавши повільно і детально, як треба виконувати дії, кожен раз, дозволяючи виконати їх самій. Хваліть її за удачі, не надавайте значення помилкам. Часто ви можете керуватися цікавістю, яку проявляє ваша дитина до чого-небудь; справжній інтерес — найсильніший стимул до навчання.

Доброзичливість

Постарайтеся бути доброзичливим у взаєминах з вашим дитиною.

Знайдіть шлях спілкування з дитиною, відмовившись від таких слів, як «не роби», «не заважай», «не треба», «не можна» і «неправильно». Якщо, наприклад, ваш син стукає кулаками по столу, спокійно поясніть йому, що стіл призначений для їжі, а щоб повправляти свої руки, він може поліпити з пластиліну, і запропонуйте йому це заняття.

Якщо ваша дитина, витираючи стіл, не помітила плями, вам варто тільки показати на неї, або сказати: «Ще одну пляму прибрати, і стіл буде бездоганно чистим». Ваші зауваження роблять дитину невпевненою в собі; схвалення допомагає їй відчувати себе самостійною і здібною людиною. Коли ви розмовляєте зі своєю дитиною, будьте точні та лаконічні. Ви відчутно розвине здатність дитини правильно висловлювати думки, якщо будете стежити за своєю промовою. Маленька дитина постійно вивчає нові слова, розширюючи свій словниковий запас і розвиваючи здатність спілкування.

Предметне оточення

Допоможіть вашій дитині вивчити назви оточуючих предметів, вживаючи їх у своїй промові. Замість фрази:

«Дай мені, будь ласка, он ту річ, яка лежить он там», скажіть: «Дай мені, будь ласка, червону книгу, яка лежить на краю столу».

Кожного разу, коли це можливо, дозволяйте вашій дитині використовувати реальні предмети. Іграшки, які виглядають, як справжні предмети, але не діють, як реальні, засмучують її, приводять в замішання, а іноді можуть розсердити. Вона може подумати, що не здатна впоратися зі справжніми, реальними предметами. Ваша дитина воліє використовувати предмети, які вона часто бачить у дорослих. Невеликого розміру совок для сміття та щітка, маленька губка і тазік, невеликі граблі і тяпка — прекрасні навчальні засоби для вашої дитини.

Дитина може виконувати ваші завдання, допомагати підчас домашнього прибирання. Освоєння і виконання важливої роботи викликає у дитини справжнє почуття задоволення.

Створіть вашій дитині навколишнє середовище, яке відповідає її потребам. Батьки, знаючи можливості дитини в даний період, можуть надати їй матеріали (предмети) та організувати види діяльності, що сприяють розвитку у значній мірі.

Маленьким дітям можна дати невеликий таз із водою і кілька пластикові пляшок, губки, воронки для переливання, а також можуть бути використані коробка з піском, відро, совок, бідони, гальку та великі ґудзики для сортування та підрахунку, пластилін та тупий ніж, скалка і т.п.

Знайдіть вашій дитині місце і стіл для роботи. Неквапливо продемонструйте їй нові матеріали (предмети) і дайте час для знайомства з ними, перш ніж запропонувати що-небудь ще. Педагогічні книги, журнали й самі вихователі можуть допомогти вам вибрати відповідні матеріали для вашої дитини.

Наслідування

Пам´ятайте, що ви — зразок. Вас ваша дитина наслідує і у вас навчається.

Більшу частину свого часу вона проводить у вашій присутності. Вона вчиться, дивлячись на вас і наслідуючи вас.

Якщо ви хочете, щоб ваш малюк був люблячим, чесним, благородним, акуратним —будьте самі такими ж. Коли його часто шльопають або лають, він починає поводитися також по відношенню до інших. Батьки повинні усвідомлювати той величезний вплив, яке вони справляють на життя дитини і на формування її особистості.

Спілкування

Дозволяйте вашій дитині спілкуватися з іншими дітьми. Вона отримує задоволення від спілкування з однолітками та дітьми іншого віку — і це потрібно їй. Але до трьох років діти рідко спілкуються один з одним.

Тим не менш, самостійне спілкування дитини з іншими дітьми, навіть до трьох років, може допомогти їй навчитися знаходити спільну мову з іншими і отримувати задоволення від їх компанії.

Після трьох-чотирьох років такі контакти з іншими дітьми сприяють інтелектуальному росту і необхідні для соціального розвитку.

Дитячий садок

Якщо можливо, підшукайте гарне дошкільний заклад для вашої дитини. Більшість експертів відзначають величезне значення вікового періоду від народження до шести років у формуванні особистості. Встановлено, що батьки і домашня обстановка мають найбільш сильний вплив на життя дитини, а хороший дитячий садок може суттєво доповнити його виховання і просунути в розвитку.

Досвідчені професіонали можуть надати спеціальну допомогу, яка неможлива в родині, вони можуть приділити дитині більше уваги, на яку в батьків не завжди вистачає часу.

В ідеалі, батьки і дошкільна установа повинні працювати узгоджено на користь дитини. Предмети, що вивчаються у школі, можуть бути закріплені вдома. Послідовність у навчанні в сім´ї та в дитячому садку допомагає вашій дитині почувати себе впевнено і бути здатною зрозуміти світ і жити в ньому. Читати далі і дізнатися, у чому ж секрет метода Марії Монтессорі?

Читати спочатку:

Частина перша «Ваша дитина — хто вона?»

Частина друга «Що потрібно дітям?»

Додаток до посібника: Поради батькам від Марії Монтессорі



Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чому варто дозволити дитині вибирати собі іграшки?

Коли у вас з'являються діти, ваш будинок перетворюється на справжню скарбничку іграшок. Там – м'які ведмедики і зайчики, тут – музичні інструменти, усюди конструктори тощо. Ми всі з радістю дивимося, як дитина з любов'ю ставиться до своїх іграшок. Однак є різниця між іграшками, які ми вчимо малюка любити, і тими, які він дійсно собі хоче. А чи знали ви, що існує справжній зв'язок між іграшками дитини і тим, як формується її майбутнє?

Якщо ви суворі до себе, це не зробить вас кращими батьками

Ви не можете завжди поводитися з дітьми тільки як батьки, але й другом постійно бути не можете. Так, кожна дитина розвивається унікальним чином, але є у всіх дітей щось спільне: вони завжди хочуть від нас, батьків, більшого.

Монтессорі: Як підтримати бажання дитини одягатися самостійно

Одягати дитину може бути дійсно непросто, особливо, коли вона наполягає, що може зробити це сама. Але один з головних девізів методики Монтессорі - «Не допомагати дитині із завданням, з яким вона вважає, що може впоратися самостійно». Тому краще, що ви можете зробити – це підтримати прагнення чада одягатися самостійно і заохочувати його незалежність.

Як говорити з підлітком (частина 1)

А як ви говорите з підлітками? Батьки намагаються зрозуміти, як з ними спілкуватися, протягом багатьох поколінь. Говорити з підлітками справді непросто, проте це набагато-набагато важливіше, ніж ви навіть можете собі уявити.