Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Посібник М.Монтессорі «Настанова для батьків». Частина друга «Що потрібно дітям?»

Маля

Що потрібно дітям? На запитання відповідає Марія Монтессорі

Вашій дитині необхідна любов, тепло і захист. Маленька дитина багато в чому залежить від дорослих. І головне для неї — відчувати, що дорослі люблять її і піклуються про неї.

Прояви ніжності, ласки висловлюють вашу любов до дитини і є життєво необхідними для її розвитку. Ці знаки любові повинні бути завжди природними і ніколи не нав’язуйте їх дитині.

Вашій дитині необхідно, щоб до неї ставилися з повагою.

Вашій дитині важливо, щоб її вислуховували дорослі. Необхідно бачити, що її власні почуття і думки вважаються Важливими і заслуговують уваги. Вона повинна відчувати себе повноправним членом своєї родини. Це зовсім не означає, що вона має «домагатися свого»; у дитини немає прагнення тиранії, а є тільки бажання брати участь у житті сім´ї.

Вашій дитині потрібно розуміння. Вашій дитині важливо відчувати, що ви її розумієте, хоча і не завжди можете погодитися з нею. Знайдіть час для того, щоб вислухати дитину, обміркувати, а, можливо, і змінитися у відповідь на її думки й почуття. Саме це допомагає вашій дитині розвинути почуття власної гідності, а її любов і повага до вас зросте.

Вашій дитині необхідна свобода для дослідження навколишнього його світу.

Ваша дитина має потребу у відкритому просторі, як у будинку, так і на вулиці. Обов’язково має бути простір, у якому вона зможе пересуватися абсолютно вільно.

Вашій дитині необхідна свобода для пізнавальної діяльності.

У навколишньому середовищі повинні бути такі предмети, які дитина могла б вільно брати руками та маніпулювати ними без допомоги дорослих.

Ваша дитина потребує розумних правил удома, та обмежень, які вводяться в її життя чітко й послідовно.

Соціальне спілкування дитини неможливо без ваших знань.

Її треба навчити жити в злагоді з іншими людьми. Правила та обмеження повинні бути розумні і гнучкі, щоб дитина могла прийняти їх і дотримуватися їх з легкістю. Обом батькам необхідно узгодити ці правила і запропонувати дитині для чіткого дотримання. Такі правила допомагають дитині почувати себе впевнено у відносинах з іншими і в навколишньому середовищі.

У вашої дитини має бути достатньо часу для дослідження світу та розвитку самостійності. Дитину не слід квапити, її сприйняття часу відрізняється від сприйняття часу дорослого. Дозволяючи дитині досліджувати його світ не кваплячись, ви даєте їй можливість вивчати предмети і явища в природному для неї темпі. Дитині потрібно достатньо часу для виконання самостійних дій без втручання дорослих.

Ваша дитина потребує порядку в оточенні і певного режиму.

Маленькій дитині світ уявляється хаосом непізнаних речей. Підростаючи, вона досліджує свій світ, і багато чого дізнається про нього.

Для того, щоб зрозуміти сенс того, що відбувається навколо, дитині необхідний порядок у житті, у тому числі серед речей, у часі (режим), у стосунках, сприятлива атмосфера, у якій вона живе і росте. Батьки, які вміють створити порядок навколо своєї дитини, дають можливість їй розвиватися природнім, здоровим способом і допомагають в розумінні й пізнанні життя.

Для дитини має бути природним почуття успіху. Кожного разу, коли у вашої дитини щось добре виходить, у неї виникає відчуття задоволення, і це сприяє подальшому розвитку її розуму і тіла. Дорослі можуть створити умови, щоб дитина могла, як правило, з успіхом виконувати різні дії. (див. поради батькам у додатку).

Вашій дитині потрібна щира похвала і заохочення. Така підтримка з боку дорослих допомагають вашій дитині почувати себе впевнено. У неї виникає відчуття власної значущості, яке спонукає її продовжувати спроби пізнання світу. Дитині не потрібно занадто багато похвал чи фальшивого захоплення — усе це тільки на шкоду. Але кілька щирих, теплих слів або жестів, які оцінять її зусилля або особисті якості дуже важливі для вашої дитини.

Вашій дитині важливо зрозуміти, «хто вона», і усвідомити, що вона унікальна.

Кожен з нас чимось відрізняється від інших. Відчуття власної неповторності й унікальності важливо для розвитку вашої дитини.

Їй необхідно відчути свою особливість в чому-небудь, а також, щоб це було визнано іншими, у першу чергу батьками.

Ваша дитина має потребу у спілкуванні з людьми. Малюкові недостатньо тільки присутності інших людей, йому потрібно спілкуватися з ними, робити що-небудь спільно.

Ваша дитина хоче, щоб б поважали її як особистість і включали в своє життя. Їй необхідно, щоб інші діти і дорослі були поруч. Завдяки цьому вона стає більш комунікабельною і отримує задоволення від спілкування з різними людьми.

Вашій дитині необхідне навколишнє середовище, яке стимулює її розвиток. Вона проявляє безмежну цікавість, їй потрібне розвиваюче навколишнє середовище, де б вона могла вільно досліджувати і вивчати. Така середа створюється переважно батьками. Вони можуть забезпечити дитину відповідними матеріаламивдома, а також відвідувати з нею різні цікаві місця. Як і в усьому, тут важливо зберігати почуття міри. Вашій дитині необхідний час для того, щоб дослідити щось одне, перш ніж вона буде готова до вивчення наступного, невідомого предмету.

Щоб розвивати свій розум і своє тіло, ваша дитина потребує правильно організованого навколишньому середовища. Оскільки ваша дитина пізнає світ головним чином за допомогою органів чуття, переходячи від одного рівня складності пізнання до іншого, їй потрібне навколишнє середовище, що відповідає потребам розвитку на даному етапі.

Пізнання дитиною навколишнього світу буде здійснюватися природно і без особливих зусиль, якщо ви знаєте, якими предметами, матеріалами її слід забезпечити. Вона буде навчатися самостійно за мінімуму керівництва з вашого боку.
Читати далі: Частина третя «Як ви можете допомогти вашій дитині?»

Читати з почтаку: частина перша «Ваша дитина — хто вона?»

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як знайти спільну мову зі свекрухою

Хороші відносини зі свекрухою важливі для будь-якого шлюбу, адже постійні сутички з матір'ю чоловіка роблять і відносини з чоловіком набагато більш напруженими. Так, деяким настільки пощастило, що свекруха і невістка спілкуються як мати з рідною донькою, але бувають і не такі приємні, і в корені протилежні ситуації. Але ви, як любляча дружина, повинні постаратися знайти спільну мову з мамою свого чоловіка, і це можливо!

Як вибрати приватний дитячий садок?

Вибір приватного дитячого садку – це важливий крок у розвитку та вихованні вашої дитини. ТОВ "Суомі" в Одесі є одним із найкращих приватних дитячих садків у місті, і ми пропонуємо кілька порад щодо вибору ідеального місця для вашого малюка.

Педіатрія: як захистити здоров´я вашої дитини

Сучасний світ медицини пропонує безліч можливостей для забезпечення кращого здоров'я наших дітей. Важливу роль у цьому процесі відіграє педіатрія – галузь медицини, яка зосереджена на фізичному, емоційному та соціальному здоров'ї дітей від народження до підліткового віку. Медичний центр, такий як Полі-Клініка сайт policlinika.com.ua, відіграє ключову роль у наданні якісних педіатричних послуг, включаючи профілактику, діагностику та лікування різноманітних станів.

Дитячий психолог і вікові кризи: допомога у складних періодах розвитку

Виховання дітей – це складний та відповідальний процес, що вимагає уваги і розуміння особливостей кожного віку. Зустрічаючись з віковими кризами, батьки часто шукають професійну допомогу. У цих складних періодах, дитячий психолог може стати незамінною підтримкою для батьків та їхніх дітей. Онлайн сервіс About you надає можливість підібрати кваліфікованого дитячого психотерапевта, який допоможе справитися з цими викликами. Детальніше про цю послугу можна дізнатися за посиланням https://aboutu.live/dityachiy-psiholog.