Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Посібник М.Монтессорі «Настанова для батьків». Частина перша «Ваша дитина — хто вона?»

Мама з дитиною

Передмова

Цей посібник допоможе всім батькам в розумінні і виховання своїх дітей.

Яка насправді ваша дитина? Що їй потрібно? Ці запитання розкриті в трьох перших частинах книги. У відповідях на ці запитання автор представляє світ очима дитини, з його конкретними потребами, характерними для дошкільного віку. Практичні поради з предметного оточення дитини в сім´ї пропонуються на основі спостережень за розвитком дитини. У останній частині описується досвід в дошкільної освіти з точки зору М. Монтессорі.

Частина 1
Що насправді являє собою ваша дитина?


Чи дратує вас, коли хтось починає квапити?

Природний ритм вашої дитини набагато повільніший, ніж ваш власний.

У неї не таке сприйняття часу, як у дорослих. Справи не здаються їй настільки необхідними і терміновими. Вона не може планувати майбутнє так, як це робите ви. Ваша дитина живе тим, що відбувається з нею у конкретний момент.


Чи виникає у вас почуття образи, коли хтось різко вказує вам, що робити?

Бажання бути незалежною — одне з найбільш сильних у вашої дитини.

Вона потребує вашої допомоги і настанов, але в той же час їй хочеться бути незалежною, тобто робити що-небудь самостійно і так довго, як вона того бажає.


Чи помічали ви коли-небудь різницю вражень від того, що вам пояснили словами або показали, і дією, виконаною вами?

Маленька дитина пізнає світ через призму власних почуттів.

Запахи, звуки, форми, кольори та смакові відчуття — все це вона сприймає вперше в житті, і тому вони хвилюють її з особливою силою. Дитина пізнає світ через зіткнення з предметами.


Чи пам´ятаєте ви свої переживання, коли хтось, про кого ви дбали, заподіяв вам біль?

Маленька дитина дуже чутлива. Ваша дитина ще не навчився контролювати свої почуття так, як це можуть робити дорослі. І не вміючи ще висловитися, вона може приховувати образу, або виражати її через уперту, роздратовану поведінку.


Чи вважаєте ви, що змогли б, наприклад, навчитися грати в теніс, читаючи книгу, спостерігаючи за іншими або слухаючи когось, хто розповідає вам про цю гру?

Маленькі діти навчаються в дії. У той час, як дорослі можуть навчитися деяких речей, читаючи, спостерігаючи або слухаючи, ваша дитина може всьому навчитися тільки через власну дію. Вона активно розвивається розумово й фізично, інтенсивно тренує своє тіло і розум.


Чи будете ви добре себе почувати, якщо навколо вас буде безлад?

У вашої дитини є сильне прагнення до порядку. Їй необхідно жити в середовищі, де кожна річ має своє власне місце. Їй потрібен певний режим, який вносить порядок в життя. Маленька дитина може бути глибоко засмучена безладом, вона навіть може заплакати, коли побачить щось не на своєму місці, часто не усвідомлюючи причину свого гніву.


Чи ображалися ви колись, коли ваш друг, можливо не свідомо, скривдив вас?

Ваша дитина має сильно розвинене почуття власної гідності. І у неї немає почуття перспективи, яка властивого дорослим. Вона не може «відсунути від себе» особисту образу, проаналізувати або пояснити її собі. Для вашої дитини будь-яке обмеження її гідності є запереченням її як особистості. Це відбувається, коли хтось називає її нікчемою або невдахою.


Чи була коли-небудь у вашому житті людина, якою ви захоплювалися, і яку намагалися наслідувати?

Ваша дитина навчається головним чином через наслідування дорослим, які їй близькі. Для маленької дитини батьки — взірець, який вона наслідує в процесі пізнання життя. Її ставлення до батьків багато в чому нагадує прихильність до ідола. Вона копіює дії дорослих, і їхні взаємини, а також запам´ятовує багато чого з того, що бачить, і це пізніше використовує у своєму дорослому житті.


Чи отримуєте ви задоволення, коли дізнаєтеся щось нове?

Основні мотиви маленького дитини збігаються з природною необхідністю росту і розвитку. Здатність до становлення, росту — це здатність жити. Дитина повинна досліджувати невідомий світ. Кожен новий предмет, який вона відкриває для себе і про який дізнається, допомагає їй у пізнанні світу і дорослішанні.


Чи пам´ятаєте ви задоволення, яке відчували, коли, навчившись чому-небудь, хотілося повторювати цю дію знову і знову?

Повторення — важливий процес, завдяки якому навчається ваша дитина. Цілком природно, що вона повторює деякі дії багато разів поспіль. Таким чином, вона може вдосконалити вміння. Вона повторює дії ще й тому, що вони незнайомі і цікаві. Вона захоплена тим, що, завдяки її зусиллям, може щось статися, що вона контролює світ навколо себе.


Чи боліли у вас колись м’язи після виконання нової вправи?

М´язи маленької дитини зовсім не розвинені.

Вашій дитині потрібно довго рости і робити вправи, щоб м’язи розвинулися повністю. Ріст і розвиток тіла дитини відбуваються поступово. У зв´язку з цим дитина іноді не може виконати ту або іншу вправу, гуляти довго, ходити из вами за продуктами.


Чи доводилося вам помічати, що, повністю зосередившись, Ви навчаєтеся швидше, краще і з більшим задоволенням?

Ваша дитина має від природи здатність концентрувати свою увагу на одному предметі. Завдяки цій своїй якості дитина може повністю зануритися у вивчення якоїсь речі, якщо її не переривати, вона буде займатися самостійно досить довго.


Чи відчували ви повне задоволення від того, що вами добре виконана якась робота?

Маленька дитина воліє працювати, а не грати. Маючи вибір, ваша дитина вибере не грати, а виконувати «справжню» роботу, наприклад, прибирати, готувати їжу або доглядати за квітами. У дітей є глибока любов до справжньої, корисної діяльності, і вони пристрасно бажають поділяти тяготи дорослого світу, виконуючи важливу та необхідну роботу. Вони хочуть брати участь у житті сім´ї та допомагати піклуватися про них і навколишнього їхньому середовищі.


Чи відчували ви, що ніхто по-справжньому не розуміє вас так, як ви розумієте себе самі?

Ваша дитина «егоцентрична», це значить, що він, головним чином, знає про своїх, власних, почуттях і бажаннях, і у нього ще немає розвинутого, справжнього розуміння почуттів інших людей. Справжнє почуття розуміння та уважне ставлення до інших - це якість, властиве дорослим, яке розвивається багато років. Новонароджена дитина знає тільки себе самого. Протягом багатьох років, в результаті соціальних контактів, дитина поступово розвиває свої уявлення про інших.


Чи відчували ви невеликий жаль після того, як закінчили виконувати якусь дуже захоплюючу роботу?

Ваша дитина головним чином цікавиться процесом виконання справ, вона не дуже піклується про кінцевий результат.

Хоча кінцевий продукт може сподобатися дитині, і вона потішиться своєму успіху і завершеності дії, але справжнє задоволення вона отримує від процесу самостійного виконання роботи. Зацікавленість у досягненні поставлених задач властива дорослим і не поглинає уваги маленької дитини, вона цілком і повністю поринає в процес виконання дії.


Чи доводилося вам коли-небудь відчути, що ви вже не «молоді» для того, щоб вивчити що-небудь нове?

У маленької дитини є певні сензитивні (їх ще часто називають «сенситивні») періоди, коли вона найбільш цікавиться тими чи іншими видами діяльності і коли її заняття у якомусь напрямку приносять велику користь. У житті дитини сензитивні періоди тривають певний час. Дуже важливо визначити, який етап переживає дитина, і допомогти їй оволодіти необхідними навичками в найкращий для цього період. Читати далі: частина друга "Що потрібно дітям?"


Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як знайти спільну мову зі свекрухою

Хороші відносини зі свекрухою важливі для будь-якого шлюбу, адже постійні сутички з матір'ю чоловіка роблять і відносини з чоловіком набагато більш напруженими. Так, деяким настільки пощастило, що свекруха і невістка спілкуються як мати з рідною донькою, але бувають і не такі приємні, і в корені протилежні ситуації. Але ви, як любляча дружина, повинні постаратися знайти спільну мову з мамою свого чоловіка, і це можливо!

Як вибрати приватний дитячий садок?

Вибір приватного дитячого садку – це важливий крок у розвитку та вихованні вашої дитини. ТОВ "Суомі" в Одесі є одним із найкращих приватних дитячих садків у місті, і ми пропонуємо кілька порад щодо вибору ідеального місця для вашого малюка.

Педіатрія: як захистити здоров´я вашої дитини

Сучасний світ медицини пропонує безліч можливостей для забезпечення кращого здоров'я наших дітей. Важливу роль у цьому процесі відіграє педіатрія – галузь медицини, яка зосереджена на фізичному, емоційному та соціальному здоров'ї дітей від народження до підліткового віку. Медичний центр, такий як Полі-Клініка сайт policlinika.com.ua, відіграє ключову роль у наданні якісних педіатричних послуг, включаючи профілактику, діагностику та лікування різноманітних станів.

Дитячий психолог і вікові кризи: допомога у складних періодах розвитку

Виховання дітей – це складний та відповідальний процес, що вимагає уваги і розуміння особливостей кожного віку. Зустрічаючись з віковими кризами, батьки часто шукають професійну допомогу. У цих складних періодах, дитячий психолог може стати незамінною підтримкою для батьків та їхніх дітей. Онлайн сервіс About you надає можливість підібрати кваліфікованого дитячого психотерапевта, який допоможе справитися з цими викликами. Детальніше про цю послугу можна дізнатися за посиланням https://aboutu.live/dityachiy-psiholog.