Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Шкіра взимку

Симпатична дівчина посміхається

Зима – серйозне випробування для всього організму, але першою приймає удар на себе шкіра, невипадково названа захисним покривом. Найніжніша й уразлива її частина – наше обличчя – виявляється на передній лінії фронту в нерівній боротьбі з вітром, снігом і морозом. Як їй допомогти?

Щоб не потерпіти поразку в цій сутичці, взимку потрібно особливо ретельно доглядати за шкірою обличчя, і робити це з урахуванням обмінних процесів в клітинах шкіри. Інакше почервоніння, лущення й інша краса не змусять себе довго чекати.
Що ж відбувається з нашою шкірою взимку і чим відрізняється зимовий догляд за обличчям від літнього? Спробуємо відповісти на це запитання. Тепла пора року − найкомфортніша для всього живого. А ось взимку холодний вітер дме сильніше, у повітрі зменшується зміст кисню, різко змінюється вологість. Це не проходить безслідно для шкіри рук і особливо обличчя, яка знаходиться в прямому контакті з зовнішніми подразниками.

Перше. Сухе морозне повітря активно віднімає у шкіри вологу, зневоднюючи її. Враховуючи, що за низьких температур сповільнюється швидкість оновлення клітин епідермісу, то стає зрозумілим, чому шкіра виглядає жорсткою і сухою.

Друге. Дія холоду веде до потовщення рогового шару шкіри – таким чином вона намагається захиститися, а в результаті виглядає грубішою, ніж улітку, і втрачає гладкість.

Третє. Впливаючи на шкіру обличчя, повітря негативної температури знижує активність сальних залоз. Як наслідок стоншується захисна гідроліпідна плівка і шкіра стає менш еластичною і сприйнятливішою.

На завершення, узимку наше обличчя піддається дії численних зовнішніх подразників, у першу чергу крижаних мікрокристалів. У результаті багатостраждальна шкіра стає ще і легковразливою і мало того − покривається червонуватими плямами. Усе це говорить про те, що змінюється тип шкіри − вона стає сухішою, ніж улітку.
Найнеприємніше, що взимку шкіра і старіє швидше, адже всі вищеназвані причини ведуть до порушення процесів оновлення − вона може раніше покритися зморшками, втратити тонус. Якщо ж ви виїжджаєте в гори, то все посилюється ще і активними, нещадними променями жорсткого сонця. Отже, «мороз і сонце» прекрасні лише з поетично-романтичної точки зору, а для шкіри це справжній кошмар наяву. Як же з ним боротися?

Готуй сані влітку
Перш за все, шкіру потрібно до зими підготувати, і робити це краще заздалегідь. Чим у кращому вона стані, тим легше переносить тяготи зими. У ідеалі шкіра повинна бути нормально зволожена, тобто бути гладкою і м´якою, її сальні залози повинні забезпечувати достатню еластичність, а оптимальна кількість вітамінів − підтримувати її тонус і пружність. Якщо шкірі чогось не вистачає, то зробіть один так:
- у тому випадку, якщо шкіра виглядає зневодненою, доповніть щоденний догляд за нею вечірнім застосуванням інтенсивно зволожуючої сироватки.
- якщо ви відчуваєте, що сальні залози почали працювати менш активно, змініть свій нічний крем на більш живильний.
- за шкірою, що різко почала виявляти ознаки в´янення − млявість, втрату гладкості, − краще доглядати із застосуванням «омолоджуючих» і вітамінних кремів, якщо, звичайно, вам більше тридцяти.

Незримий покров
Поверхня здорової шкіри завжди покрита дуже тонким шаром «крему» власного виробництва – так званою гідроліпідною плівкою. Ліпіди – це жирні кислоти, що виробляються сальними залозами. У результаті діяльності цих залоз утворюється гідроліпідний шар, який є природним захистом шкіри від зовнішньої агресії і кліматичних змін. У такому середовищі гине велика частина шкідливих бактерій і мікробів.
Але ця гідроліпідна плівка дуже чутлива і до холоду, і до засобів для догляду за шкірою обличчя. Саме тому для умивання й очищення обличчя від косметики рекомендується користуватися спеціальними тоніками, які не руйнують цей природний захисний бар´єр. А оскільки в зимовий час активність сальних залоз знижується, додатковий захист доведеться вельми до речі.

Єдиний спосіб не дати шкірі пропасти на морозі − захистити її від вітру й холоду буквально механічним бар´єром з крему. Колись північні народи змащували обличчя товстим шаром жиру. Сьогодні в нашому розпорядженні спеціальні «зимові» креми, які називають ще бар´єрними. Такі засоби здатні за допомогою спеціальних компонентів підтримувати в шкірі достатній рівень природної зволоженості, а також буквально «вкривати» її від негоди завдяки високому вмісту рослинних масел і жирів.
Якщо ви зібралися провести зимову відпустку в дуже сонячних районах, наприклад у горах, додайте до такого крему ще й засіб з високим рівнем захисту від ультрафіолетового випромінювання. І, звичайно, не варто забувати про губи. Між іншим, гігієнічна помада або бальзам для губ допоможуть також зняти сильне лущення шкіри обличчя − потрібно нанести такий засіб тонким шаром на сухі ділянки шкіри як нічний крем.

Але тільки цього недостатньо. Навіть якщо вдень на вулиці ваша шкіра надійно захищена, удома їй теж потрібна ніжна турбота й догляд. Ночами шкіру обличчя необхідно підпитувати пом´якшувальним і зволожуючим кремом, бажано з вітамінами, який відновить її ліпідні (жирові) запаси. Крім того, візьміть собі за правило взимку використовувати маски частіше, ніж влітку. Раз на тиждень звільняйте шкіру від зайвих рогових лусок за допомогою вілущувальної маски або скраба. Двічі на тиждень бажано підтримати шкіру інтенсивними зволожуючими масками, адже її головний зимовий ворог - обезводнення.

Не тільки обличчя
Приховані під теплим шерстяним светром тіло і волосся під шапочкою теж відчувають себе не дуже комфортно. Шкіра тіла може почати лущитися під дією механічної дії тканини і фізичного − гарячої води, крім того, у холод підвищується потовиділення. Вихід − ні на день не забувати про живильний бальзам для тіла, приймати помірно теплий душ і користуватися інтенсивним дезодорантом.
Для стоп корисні щотижневі ванни з міцним відваром кори дуба або іншими антисептичними розчинами, це допоможе уникнути їх надмірної пітливості. Що стосується волосся, то в холодну пору року сильніше виявляється їх тип, так що якщо влітку різниця між трохи жирним корінням і сухими кінчиками не впадала в очі, то взимку вона очевидна. Швидше за все, на відміну від шкіри волосся стає трохи жирнішим.

Проте в жодному випадку не зменшуйте частоту миття голови − шевелюра завжди повинна бути чистою. Але, можливо, варто змінити шампунь (а ви пам´ятаєте, що вибирати його потрібно залежно від стану шкіри голови), а також частіше живити кінчики волосся бальзамами й масками.
Особливу увагу потрібно приділити догляду за шкірою рук – нарівні з обличчям, наші руки взимку найбільш сприйнятливі до зовнішніх дій. Але, на відміну від обличчя, шкіра рук містить значно менше сальних залоз і тому має тоншу і слабкішу гідроліпідну плівку. Плюс до всього, епідерміс рук містить мало води − у 4-5 разів менше, ніж шкіра обличчя. Додайте сюди дію миючих засобів й інші подразники – недивно, що наші руки дуже часто бувають зневоднені.
Проте, догляд за шкірою рук достатньо простий і не віднімає багато часу − досить дотримуватися елементарних правил. По-перше, не нехтуйте теплими рукавичками – ваші руки не повинні мерзнути на вулиці. По-друге, при виконанні роботи по будинку – прання, прибирання, миття посуду – обов´язково користуйтеся господарськими гумовими рукавичками. І головне, вранці й увечері користуйтеся захисним і живильним кремом для рук.

На закінчення приведемо декілька корисних порад з догляду за шкірою обличчя.

- Перед виходом на вулицю, за півгодини-годину обов´язково нанесіть на шкіру захисний крем. Це повинен бути саме «зимовий» крем, у жодному випадку не можна замість нього використовувати «літній» зволожуючий крем.
- Як захисний крем допустимо використовувати тональний крем, який дозволяє шкірі вільно дихати, але в той же час є фізичною перешкодою на шляху холодного повітря. Непогано, якщо в цій боротьбі з морозом до тонального крему приєднається ще й пудра. При підборі тональних засобів не забудьте врахувати тип вашої шкіри, що змінився.
- Не використовуйте воду з крана для умивання – для цих цілей більше підійде пара «молочко – тонік». Також можна використовувати для цієї мети косметичний лід, який легко приготувати самостійно з настоїв трав, - ромашки, пом´яті, низки, звіробою, шавлії або навіть чаю.
- Не забувайте про вітаміни − вони є основним складником ферментів, під «спостереженням» яких відбуваються всі обмінні процеси в організмі, у тому числі й оновлення клітин. Брак вітамінів провокує раннє старіння шкіри, тому заповнювати недолік потрібно і зсередини, приймаючи полівітамінні комплекси і потрібні продукти, і ззовні, за допомогою вітаміновмісної косметики.

(За матеріалами http://www.resnichka.ru)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Рекламна поліграфія: потужний інструмент у просуванні бізнесу!

У сучасному бізнес-середовищі, де кожна деталь стратегії маркетингу має вирішальне значення для успіху, рекламна поліграфія займає особливе місце. Вона не тільки дозволяє ефективно донести інформацію до цільової аудиторії, але й значно підвищує лояльність клієнтів до бренду. Одним із лідерів у цій галузі є Поліграфія POLYTECH, яка пропонує широкий спектр поліграфічних послуг і продукції для бізнесу. Щоб дізнатися більше про їхні послуги, відвідайте офіційний сайт компанії https://printc12.com.ua/.

Чи безпечно займатися йогою під час вагітності?

Так. Йога може бути дуже корисною майбутній мамі. Але тільки в тому випадку, якщо ви дотримуєтеся всіх заходів безпеки.

Йога навчить дихати і розслаблятися, що, в свою чергу, допоможе вам швидше адаптуватися до фізичних потреб під час вагітності, пологів і материнства. Ці вправи заспокоюють тіло і розум, позбавляючи від фізичного та емоційного стресу, який неодмінно буде супроводжувати вас під час вагітності.

Плануєте ремонт? Ключові фактори, які формують ціну на ремонт квартири

Плануючи ремонт у квартирі, важливо знати, що вартість цього процесу може значно коливатися залежно від різноманітних факторів. Від якості обраних матеріалів до обсягу робіт — кожен аспект має свій вплив на кінцеву ціну. Спеціалісти з NsdGroup, компанії, яка здобула визнання на ринку України завдяки своєму професіоналізму в сфері ремонтних та будівельних робіт, готові надати вам всю необхідну інформацію щодо цього. Зацікавленим у вартості ремонту рекомендуємо ознайомитися з деталями на офіційному сайті компанії https://nsdgroup.com.ua/uk/stoimost/.

Як правильно вибрати ліжечко для новонародженого

Улюбленій дитині потрібно створити комфортні умови для здорового зростання, причому відразу, з перших днів її життя. Саме тому так важливо правильно вибрати ліжечко для новонародженого — щоб малюку з пелюшок було затишно спати. Нижче ми розкажемо, як це зробити.