Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

В Україні дітей називають Серверами і Попелюшками. Сергії та Наталії вже не популярні

Як назвати дитину

За словами прес-служби Міністерства юстиції з посиланням на статистику органів реєстрації актів цивільного стану, в Україні все менш популярними стають імена, якими дітей нарікали 20-30 років тому. Замість них, дітей більше стали називати застарілими (Аристарх, Соломія), іноземними (Генріх, Саманта) та старими російськими іменами (Варвара, Акім).

За даними тої ж самої статистики, в першому півріччі поточного року можна виділити такі 15 найпопулярніших жіночих імен: Анастасія, Анна (Ганна), Софія, Марія, Дар’я (Дарина, Дарія), Єлизавета, Катерина, Вікторія, Аліна, Вероніка, Кристина (Христина), Юлія, Олександра, Валерія, Діана.

І ще 15 чоловічих: Олександр, Максим, Владислав, Дмитро (Дмитрій), Артем, Іван, Ілля, Микита (Нікіта), Данило (Даніїл, Данил), Кирило (Кірілл), Андрій, Єгор, Володимир, Богдан, Назар.

Імена Анастасія, Анна, Софія, Єлизавета, Марія, Катерина, а також Олександр, Максим, Владислав та Дмитро очолили рейтинг популярності практично в усіх регіонах України.

І близько 20% склали іноземні імена, якими нарікали новонароджених в Україні!

Серед популярних на Україні іноземних імен можна виділити такі чоловічі, як Роберт, Ерік, Генріх, Фелікс, Крістіан, Альфред, Рональдо, Оскар, Вільям, Стівен, Домінік, Рауль, Герман, Еміль, Анрі, Арман; а також жіночі: Емілія, Сільвія, Агата, Моніка, Ніколь, Патриція, Ванесса, Франческа, Кароліна, Люсі, Ізабелла, Евеліна, Лоліта, Сабіна, Шарлота, Паула, Ненсі, Луїза, Віолетта, Домініка, Католіна, Аніта, Ізабелла, Каміла, Рената, Саманта. Почали подобатися українцям і споконвічно російські імена, на зразок Варвари, Поліни, Аріни, Ніколая, Мирона, Макара, Родіона, Акіма.

Застарілі імена також не відстають, особливо значно зросла їх популярність на Харківщині. Одразу можна виділити такі імена, як Захарій, Лука, Любомир, Радомір, Єлисей, Феодор, Іоан, Матвій, Лаврентій, Макар, Савелій, Борислав, Аристарх, Лучезар серед хлопчиків; а також Аполлінарія, Іулінарія, Мстислава, Злата, Соломія, Роксолана, Марфа – серед дівчат.

А також на Луганщині має місце тенденція називання немовлят іменами, які були популярними в 50-70-ті роки (Уляна, Анфіса, Василина, Степан, Тимофій).

Також серед імен, якими нарікалися немовлята можна традиційно виділити східні жіночі (Аміна, Лейла, Гюнай, Саліма, Гюлшура, Санамжан, Халіджа, Гульнар) і чоловічі імена (Хан, Абдул-Рахім, Сімбат, Самір, Тигран, Хусейн, Радж, Ібрагім, Ізмаїл, Карім, Омар, Азер, Зіяд, Катран, Шота). Поява таких «східних» українців пояснюється немалою чисельністю в Україні національних меншин.

Набирають популярності і випадки присвоєння немовлятам подвійних імен. Ця тенденція стосується в основному дівчат. Поширеними складовими для таких імен є імена Єва, Марія, Анна, Тереза, Софія.

Нерідко батьки звертаються і до таких жіночих імен, що утворилися від чоловічих: Павла, Василина, Іванна, Олександра, Богдана, Руслана.

Все частіше новонародженим дітям батьки присвоюють біблійні імена – Адам, Єва, Мойсей, Давид, Каїн, Самуїл, Лука, Аврам, Рувим, Рахіль, Сара, Магдалина, Єсфірь.

Також не можна не згадати про імена головних героїв з популярних серіалів, зірок естради, історичних та міфічних персонажів. Кількість таких імен серед немовлят також зростає. Зокрема популярні такі імена, як Жасмин (Жасмін), Аріанна, Афіна, Аврора, Одісей, Офелія, Тімерлан (Тамерлан), Чингіз, Дарій, Діонісій, Клеопатра, Есмеральда.

А тим часом імена 80х-90х років втрачають свої позиції. Прикладом можуть стати імена Сергій, Леонід, Григорій, Георгій, Ярослав, Михайло, Василь, Валентин, Віктор, Світлана, Наталя, Оксана, Ірина, Галина, Олена, Ольга, Любов, Ніна, Лідія, Надія, Лариса, Ярослава, Майя, Ляля.

Також має місце і традиція поширеності імен в територіальному розрізі. Зокрема імена Назар, Богдан, Даниїл та Остап є одними з найпопулярніших на Західній і Центральній Україні, проте на Одещині вони занесені до списку рідкісних імен.

Чи візьмемо ім’я Тарас, яке є дуже поширеним на Миколаївщині, Житомирщині та Івано-Франківщині, а для Дніпропетровщини воно лишається рідкісним. А серед жіночих імен подібним прикладом є ім’я Марія. Воно дуже розповсюджене по всіх регіонах нашої країни, проте на Донеччині його також визначили рідкісним.

До деяких імен батьки додають свої «ізюминки», змінюючи наголос чи просто пару літер. Чесно кажучи, українською такі імена звучать трошки дивно: Владимер, Кірілл, Дмітрій, Артьом, Філіп, Глєб, Альона, Лізавєта.

А ще цікавішими є випадки імен (треба ж мати батькам таку фантазію), які не лише дивно звучать, а й можуть мати незвичні значення. Серед таких надзвичайних дівчачих імен можна виділити імена Лілі-ен, Мерседес, Сатанік, Гайналка, Бобі, Деві, Теля, Принцеса, Золушка.

А також, неординарні імена для хлопчиків: Гарріслав, Альоша, Медуля, Сервер, Грант, Лаша-Микита, Алім-Артем, Кіріл-Нелю.

І ще трошки цікавого: в Криму дитину, яка народилася в день Святого Валентина, назвали ім´ям старогрецького бога любові – Ерос.

За словами міністра юстиції Олесандра Лавриновича, аналіз тенденцій 2007 року щодо присвоєння імен показує, що протягом першого півріччя дітей часто називали ім’ям, яке відповідало дню янгола. Також мотивом для обрання імені дитини ставала сімейна традиція, за якою сина або доньку називали іменем батька, діда, матері чи бабусі.

В першому півріччі поточного року ця тенденція також мала місце по всіх регіонах. Але при цьому органи кримської юстиції відзначили цікаву тенденцію в сім’ях, де батьки належали до двох національностей – татарської та слов’янської. При реєстрації дитини в таких сім’ях присвоювалося переважно татарське ім’я.
 

За матеріалами newsru.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Вибираємо ім´я малюку за знаком Зодіаку: земні знаки

Зазвичай до вибору імені для дитини батьки підходять дуже педантично і ретельно, довго сперечаються, радяться, часто в цей процес можуть втрутитися й інші члени сім'ї... І це правильно! Адже ім'я для людини - це назавжди. Радимо тобі прислухатися і до того, що говорять зірки. Сьогодні вибираємо ім'я для земних знаків.

Вибираємо ім´я дитині за знаком Зодіаку: повітряні знаки

У тебе народився малюк! Як ти його назвеш? Напевно в голові у тебе крутяться багато варіантів, але ти ніяк не можеш підібрати найкращий... Не проблема! Ми допоможемо підібрати ім'я для твого чада, виходячи їх його знаку Зодіаку. Сьогодні говоримо про повітряні знаки.

Вибираємо ім´я дитині за знаком Зодіаку: водні знаки

Існує дуже багато способів вибору імені: за сезонлом народження, по батькові, можна навіть класично - за церковним календарем. Але ми пропонуємо звернути увагу на знаки Зодіаку твого малюка і відштовхуватися від цього. Сьогодні говоримо про водні знаки.

Імена для дітей, як назвати дитину в 2012 році

Як правильно назвати дитину - таке питання задають собі батьки ще до народження дитини. Вибір імені дитини може залежати від різних традицій. Народження дитини – відповідальний крок, і тепер необхідно подумати, як назвати її. Ще з раннього дитинства і протягом усього свого життя жодне інше слово ми не чуємо так часто, як своє ім'я.