Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Вагітність» чоловіка

Вагітність чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).

Стан вагітності чоловік часто переживає, майже як жінка. Та й кажуть часто : «МИ вагітні», «МИ чекаємо на дитину», «в НАС буде поповнення в сімействі»….

Це екстрим для чоловіка!

Ситуація, що склалася, для чоловіка, який поруч (в широкому сенсі), навіть більш екстремальна, ніж для жінки. Вона виконує свою місію, дану з неба. Вона знає, що це її обов’язок - стати матір’ю.

Материнство - найважливіший, неусвідомленим жіночий інстинкт. Тому, не зважаючи на складності виношування й пологів, для жінки це все ж таки більш природна ситуація. Ніж для чоловіка.

Про що ж думає чоловік, почувши цю радісну новину?

Звістка про майбутнє батьківство, для чоловіка, особливо молодого, амбіційного, повного сил та енергії «зворотити гори на своєму шляху», спочатку викликає справжній шок. Цей стан знайомий більшості молодих чоловіків всього світу, не лише нашої країни. Він не відчуває безмежної радості, щастя, як пишуть в «дамських» журналах. Він не думає про те, що зробив вклад і лишає слід в історії людства, що хтось носитиме з гордістю його прізвище та продовжуватиме рід і справи. Вибачте, чоловіки, але ви частіше думаєте, що вас «пов’язали тепер по руках і ногах» і «скінчилася солодка свобода та безтурботна молодість»… Не всі, звісно! Деякі думають ще так: «Я не встав ще на ноги! Як же ж так сталося?! Не до речі…»

Жінка вся в своєму світі, вся в собі, і всі думки та почуття її зараз направлені до одного – дитини, що розвивається всередині неї. Її веде по життю внутрішня сила чи мудрість з неба… Та й люди навколо відмічають деяку відученість майбутньої матері, сяяння навколо неї, задумкувато-таємничий вологий блиск очей, м’якість та беззахисність, нехарактерні раніше… А чоловік відчуває тривогу, паніку і страх сильніше своєї вагітної половини. Радість батьківства до них приходить набагато пізніше. На них тепер лягає відповідальність, вони тепер зобов’язані, повинні, підтримувати психологічно, взяти на себе велику частину зовнішніх проблем, створювати захисний бар’єр між жінкою, що виношує його дитину та всім світом.

Вагітність несе радикальні зміни в житті обох, у стосунках, у погляді на навколишній світ. Це випробовування для родини на міцність, на довіру та розуміння одне одного. Це – обмеження бажань, відповідальність перед своїм майбутнім, перебудова планів та перегляд життєвих цінностей, занурення у побутові справи… Це критична ситуація, тільки без «критичних» днів. Ось про це думає чоловік і не так йому стає радісно від цієї приємної новини.

Реакція майбутнього батька

Як поведе себе майбутній тато залежить від багатьох факторів. Перш за все від його індивідуальних якостей, виховання в родині з батьками і відношення до власної родини, дружини, від зрілості як Особистості, уміння усвідомити життєві труднощі та нову відповідальність, від здатності боротися з цими труднощами. І звичайно, від бажання прийняти себе в абсолютно новій ролі: захисника, опори, годувальника та вихователя.

Чоловікові дуже важко налаштуватися на емоційну хвилю своєї дружини. Жінка з самого початку вагітності вже відчуває свою майбутню дитину. Вагітність дає унікальну можливість отримати масу незвичайних, нових, хвилюючих вражень, дає відчуття наповненості, єднання…Деякі чоловіки приголомшені і захоплені, інші сприймають усе спокійно, а деякі навіть заздрять здатності жінки породжувати нового, рідного, близького чоловічка з плоті та крові своєї, давати життя… А потім ще жінка вигодовує своїм молоком це крихітне, слабе, зморщене творіння, наповнює життям, і воно росте, міцніє, перетворюється на людину на очах, дуже скоро… У цьому відчувається щось божественне, надприроднє, таємниче. Бажання відчути свою спроможність чи недостатність уваги штовхає деяких чоловіків на пошуки способів якось компенсувати своє положення. Так і виникає надмірне захоплення роботою, жінками, машиною-подружкою, друзями чи ще чимось.

Спочатку чоловік зіштовхується, на його погляд, лише з втратами – менше уваги дружини, сексуальний голод через відсутнысть бажання у дружини, «втрата свободи», соціальні та побутові проблеми, невпевненість та тривога за недалеке майбутнє… Часто з початком вагітності своєї дружини, чоловік відчуває, що дитина, навіть потенційна, займає його місце. Страх стати непотрібним - ще одна причина хвилювання для чоловіка.

Вагітність є, можна сказати, більш «міцною» реєстрацією шлюбу, аніж просто штамп у паспорті. Обидва партнера, не можуть бути вже вільні: їх пов’язує поки що невидима, міцна нить – майбутня дитина. Часто у чоловіків, жінки яких чекають на дитину, виникає нездоланне бажання востаннє піти «назад», до відносно безтурботного стану, до відчуття «ти вільний». І буває доволі часто, проявом цього бажання є роман з іншою жінкою. Він є «відпусткою в минуле життя», психологічним відпочинком від проблем та майбутніх клопотів, можливістю кохатися, не боячись зашкодити дружині чи дитині.

Деяким чоловікам стає нудно зі своєю вагітною половиною. Жінку зміни, що в ній відбуваються, так захоплюють, що їй хочеться поділитися ними з чоловіком: «нудить», «тягне спина», «ой, рухається - подивися», «чогось незрозумілого хочеться», «читала календар вагітності, виявляється...». Вона - вже не такий уважний та приємний співрозмовник, вже не учасник веселих спільних заходів, а на деяких вразливих чоловіків це справляє пригнічуюче враження, та ще й також починає нудити, спину тягне, пара зайвих кіло десь взялися… Багато чоловіків починають несвідомо менше часу приділяти своїй половинці, вони затримуються довше на роботі, не лише з причини, «що треба більше зоробляти грошей», занурюються з головою у свої захоплення та хобі.

Чоловікові також складно зрозуміти, що відбувається в організмі вагітної жінки. Деякі все-таки намагаються зрозуміти, проникаються вагітністю своєї партнерки, налаштовують свої душевні біоритми на ритм дружини, щоб якось психологічно полегшити її місію. У таких чоловіків навіть рівень гормонів у крові, у відповідності з дружиною, змінюється, але це їх аніскільки не псує. Саме такі чоловіки стають найтурботливішими та найуважнішими батьками. Після пологів дружини рівень гормонів відновлюється. Такі чоловіки за дев’ять місяців самі психологічно добре підготовлюються до появи на світ своєї дитини. А в дитини ще до появи на світ складається позитивний образ батька, який потім буде таким же близьким, як і мама. Така активна участь чоловіка дуже зближує партнерів, робить їх стосунки більш глибокими, а також впливає на протікання вагітності, на емоційний стан самої жінки, на внутрішньоутробний розвиток дитини та закладає фундамент для її повноцінного особистісного розвитку в подальшому.

Сексуальні відносини?

У більшості жінок, за рядом фізіологічних причин, знижується сексуальний потяг, а чоловік відчуває сексуальний голод. Можуть розладитись сімейні стосунки, що негативно впливає на протікання вагітності, здоров’я жінки та на подальший розвиток та виховання дитини.

Деякі чоловіки знаходять нові форми дружини навіть дуже еротичними. Вони з задоволенням гладять животик, роблять масаж, а інші, напроти, бояться навіть доторкнутися до дружини, насторожені рухами плоду.

У деяких чоловіків знижується сексуальний потяг. Вони бояться нашкодити, зробити боляче матері та малюку, відчуваючи тендітність та беззахисність обох. Інші холонуть через зміну тіла дружини, що відбувається на очах, а при обіймах жінки, відсторонюються, бо відчувають, що за ними спостерігає дитина. Усе викликає дискомфорт і тривогу.

Секс, як і слова, навіть більше, є засобом любовного спілкування і він необхідний для гармонійних стосунків між двома партнерами. Секс під час вагітності може бути навіть протипоказаний. Повноцінний секс чи його різні форми вираження, сексуальний потяг – дуже тонка структура, залежить від гормонального фону, настрою, стосунків партнерів, соціальної обстановки, психологічного комфорту в родині т.д. Тому треба обом намагатися і на час вагітності не втрачати кохання та сексуального потягу одне до одного, і усіма можливими способами підкріплювати ці почуття, без шкоди для здоров’я, звісно.

Необхідно запастися терплячістю. Дев’ять місяців вагітності, потім малюк, маленький, вередливий та довго ще буде таким – який великий проміжок часу, здається, ціле життя! Так воно і є…
Це - ціле життя!

За матеріалами likar.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Екстракорпоральне запліднення: надія для пар, які прагнуть стати батьками

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) – це сучасний метод лікування безпліддя, який включає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом поза тілом жінки. Цей процес став революційним проривом у репродуктивній медицині, відкриваючи двері до батьківства для багатьох пар, які зіткнулися з проблемами здоров'я або іншими труднощами на шляху до створення сім'ї.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як підготувати малюка до появи другої дитини

Поповнення у сім'ї – це завжди радість. Хіба що, окрім тих моментів, коли старші братики та сестри починають ревнувати маму до малюка. В останні роки ваша дитина була центром вашого світу, а тепер всю цю увагу і все це кохання їй доведеться ділити з малюком. Так, вам доведеться почати приділяти старшій дитині менше часу та уваги, але не варто через це панікувати.

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.