Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Щеплення моєї дитини: усі за і проти

Зараз будемо робити щеплення

Зараз в Україні щеплення дітей є обов´язковим. А чи дійсно це настільки потрібно і, головне, безпечно, як вважають чиновники? Стаття про всі відомі медицині переваги та недоліки щеплювань.

Жовтень — оптимальний час для вакцинації від грипу (за умови, що ви збираєтеся щеплюватися). Тільки через місяць після введення вакцини організм стає несприйнятливим до вірусу, і якщо епідемія нагряне в грудні, імунітет допоможе відобразити атаку. Сезонну дилему — щеплюватися чи ні — ми використовували як привід поговорити про щеплення в принципі. Зокрема — поглянути під іншим кутом на практику обов´язкового щеплення кожного, хто з´явився на цей світ. Ми висловлюємо обидві точки зору на проблему: за і проти. А вирішувати, на чиїй стороні частіше «гостила» істина, надаємо вам.

Чи обов´язково щеплюватися від грипу?
«Всенародна» вакцинація від грипу не потрібна. Навіщо людину спеціально заражати вірусом, якщо він, можливо, не захворіє взагалі? Сила опору організму під час епідемії залежить від сили імунітету і профілактичної підготовки до хвороби. Є сенс зробити щеплення тим, хто постійно контактує з великою аудиторією: лікарям, учителям, вихователям. До категорії ризику відносяться діти і люди літнього віку. Але якщо є можливість підготуватися до зустрічі зими заздалегідь: загартовуватися, приймати вітаміни у необхідному об’ємі, препарати, що стимулюють діяльність власної захисної системи (імунітету), то ніжний вік і елегантна сивина — не привід щеплювати собі вірус. І ще: оскільки будь-яке протигрипозне щеплення може спровокувати спалах хронічної хвороби, що дрімає, перед введенням вакцини лікар повинен детально розпитати людину про всі нажиті недуги.

Чи є гарантія, що регіон відвідає саме той штам вірусу від якого було зроблене щеплення?
Гарантії — ніякої. Не секрет, що вакцинація безпосередньо пов´язана з комерцією. Є комітет моніторингу грипу, який досліджує розповсюдження вірусу і дає висновки: до Китаю нагряне вірус А, до Європи — В і так далі. Але на практиці все відбувається інакше. Оскільки термін придатності вакцини — 3 роки і виробник зацікавлений в її реалізації, питання про достовірність прогнозів викликає великі сумніви. Вирішуючи, щеплюватися чи ні, врахуйте, що симптоми грипу дають і інші зимові віруси — ті, що викликають простуди та ін. Але від них протигрипозне щеплення не рятує.

Коли потрібно щеплюватися від грипу?
За 2-3 місяці до оголошення епідемії. Точно вгадати час її початку неможливо, тому медики закликають вакцинуватися в кінці жовтня — початку листопада. Зазвичай епідемію оголошують у мить, коли число хворих перевищує поріг захворюваності (співвідношення кількості хворих і здорових). Але є інший нюанс: лікар не має права поставити пацієнтові діагноз «грип», поки в країні не оголосять епідемію (грип має на увазі п´ятиденний лікарняний замість триденного при ОРЗ). На практиці беруться дані минулого року і по ним (плюс-мінус місяць) визначається, коли нагряне епідемія.

Чи довговічний щеплений імунітет?
Імунологічна пам´ять після щеплення зберігається 6-7 місяців, саме тому вакцинуватися рекомендують восени. Антитіла до вірусу напрацьовуються 30 днів, так що екстрена вакцинація після оголошення епідемії — заняття даремне і небезпечне. Якщо людина щепилася в мить, коли вірус уже проник у її організм, подвійна атака на імунітет може закінчитися сумно.

Як підготуватися до зустрічі з грипом за допомогою гомеопатії?
Профілактику осінніх простуд лікарі рекомендують починати вже з кінця серпня — відразу після повернення з курортів. Підготовку до атаки грипу можна проводити в листопаді — грудні). Їх в профілактичних цілях приймають 2-3 рази на тиждень протягом 14 днів. До речі, гомеопатія захищає не тільки від вірусу грипу, але і від схожих інфекцій — парагрипу, простуд та ін. Якщо людина все-таки захворіла, крихітні білі кульки допоможуть перенести хворобу набагато легше, попередити ускладнення. Препарат «Гріпп-хель» ефективний при важкому грипі, але не підходить як засіб профілактики.

Для чого роблять щеплення дітям до року?
Суть щеплень — дати можливість імунній системі підготуватися до зустрічі з «дикими» вірусами або бактеріями. Імунітет новонародженого не вміє захищатися від так званих дитячих інфекцій: туберкульозу, краснухи, коклюша, стовбняку, поліомієліту, дифтерії. Тому, зіткнувшися з ними в перші роки життя, дитина може перенести хвороби дуже важко, отримати серйозні ускладнення. Річ у тому, що непідготовлена імунна система виробляє антитіла до вірусу не раніше, ніж через 3-7 діб. Вони не встигають запобігти початку недуги, і дитина захворює. Тоді як після введення вакцини (ослабленого і «прирученого» фрагмента мікроорганізму) активуються клітки-захисники, підвищується загальна опірність організму. За два тижні імунітет починає вироблення клітин пам´яті. Імунна система проходить своєрідне тренування, і коли їй доводиться зустрітися зі знайомим вірусом, термін вироблення антитіл скорочується до 12-24 годин, а ризик захворіти зводиться до мінімуму. Крім того, в більшості випадків при планових вакцинаціях імунітет до захворювань виробляється довічний, тому робити щеплення дитині до року більшість лікарів вважають цілком розумним рішенням.

Чи в змозі захищатися від вірусів у щепленні організм новонароджених (дітей перших 10 днів життя)?
Супротивники щеплень вважають, що витрати цивілізації (погана вода, повітря і їжа) не пройшли дарма для здоров´я малюків. Ледве з´явившися на світ, 70% новонароджених підхоплюють захворювання, на які у минулому хворіли 2-3-річні діти. Мало не з першого місяця життя у дитини виникають дихальні алергії, дисбактеріоз, інфекційний бронхіт, кон´юнктивіт, діатез і навіть бронхіальна астма. Ці хвороби протікають приховано, нетипово, тому передбачити наслідки щеплень, проведених на тлі недуги, що дрімає, дуже складно. Потрібно врахувати, що лікарській атаці нинішні діти піддаються ще будучи в утробі матері. Обойма медикаментів, які жінка приймає під час вагітності, знижує активність захисних кліток дитини. У цій ситуації щеплення може стати причиною проблем у дитячому організмі.

Продовження: частина друга статті.

(За матеріалами «Жіночого журнала здоров´я», жовтень 2004)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Гемодіаліз – інноваційний метод лікування ниркових захворювань

Гемодіаліз відіграє важливу роль у лікуванні пацієнтів із хронічними нирковими захворюваннями, забезпечуючи виведення токсинів і зайвої рідини з крові. Серед лідерів у цій галузі вирізняється Гемодіалізний центр NiproLife, який надає своїм пацієнтам доступ до передових процедур апаратного гемодіалізу, що відповідають міжнародним стандартам лікування хронічних хвороб нирок. Докладніше про центр та його послуги можна дізнатися на офіційному сайті https://niprolife.com.ua/niprolife-v-kieve/.

Дошка терасна: тонкощі монтажних робіт

Слідкуєте за модними трендами у сфері будівництва та дизайну? Одним з них є використання терасної дошки у якості покриття для підлоги. Це рішення – вигідне та практичне: воно допоможе створити комфортну атмосферу на відкритій території. Однак самостійно укласти терасну дошку складно для непрофесіонала. Рекомендуємо знайти хороших фахівців та дізнатися, від чого залежить на монтаж терасної дошки ціна.<

Дошка терасна композитна: переваги матеріалу для вашої зони відпочинку

Замислюєтеся щодо облаштування місця відпочинку чи тераси? Відмінним варіантом стане терасна дошка композитна, використання якої наразі обумовлено переліком причин. Варто ознайомитися з ними докладніше.

Як привчити дитину робити ранкову зарядку

Ранкова зарядка – це незмінний атрибут всіх успішних людей. Посудіть самі, крім здоров'я вона несе в собі дисципліну – необхідно робити її щоранку, витримку – все робити за регламентом і режимом дня. Такі правильні норми, закладені в дитинстві, приведуть згодом до того що, зарядка буде не те, що звичкою, а нормою. Як почистити зуби, а спорт – ритуал, без якого не можна прожити і дня.