Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про аборт і його ускладнення

Аборт

У кожної жінки є право на вибір! Вагітність, якщо вона бажана, є величезною радістю для людей, що люблять один одного. Але, на жаль, нерідко обставини складаються проти жінки і вона залишається наодинці зі своїми проблемами. Дуже важливо вирішити ці проблеми вчасно, і головне потрапити до рук кваліфікованих фахівців.

Збереження репродуктивного здоров´я жінок є важливим завданням сучасної медицини. Переривання небажаної вагітності здійснюється до 12 тижнів:
  • вакуумна аспірація — до 9 тижнів вагітності
  • вакуумна аспірація з подальшим кюретажем порожнини матки — до 12 тижнів вагітності

    Вибрати метод переривання вагітності допоможе доктор після ультразвукового обстеження порожнини матки, особистої бесіди і огляду на гінекологічному кріслі. Будь-який аборт (яким би методом він не проводився) є серйозним стресовим чинником для жіночого організму. Тому після проведеного переривання необхідно пройти реабілітаційні заходи і підібрати контрацепцію, індивідуально відповідну для кожної жінки, щоб не стикатися більше з такими проблемами. Операційне переривання вагітності здійснюється в умовах малої операційної під загальним знеболенням. Деякі знеболювальні препарати викликають галюцінації.

    Ускладнення після аборту

    Будь-яке внутрішньоматкове втручання може привести до серйозних наслідків.

    У нашій країні препарат, відомий під назвами Міфегін і Міфепрістон, використовується для медикаментозного аборту, і найбільш частим його ускладненням є неповний аборт із залишками в порожнині матки частин плодового яйця, що викликають запалення. З тих пір, як препарат затвердили, FDA не раз отримувала відомості про розвиток ускладнень і смерті пацієнток (особливо часто при позаматковій вагітності та застосуванні препарату, плід відриває, але не може вийти природним шляхом). Сепсис, може розвиватися без будь-яких чітких ознак, без підвищення температури і болю. Більше того, тривалий кровотеча після прийому препарату іноді вимагає хірургічного втручання.

    Лікарі зобов´язані попередити про можливі ускладнення, які можуть виникнути після аборту:
  • Інфекційно-запальні захворювання (сальпингоофорит, метроендометрит, параметрит)
  • Перфорація стінки матки
  • Кровотеча
  • Порушення менструальної функції
  • Безпліддя
  • Невиношування і ін.

    З уроків анатомії нам відомо, що плід достатньо міцно закріплюється в матці, і для його видалення, слід застосувати певну силу, що може стати причиною досить серйозної кровотечі. Якщо ж аборт проводиться поза стінами стаціонару, тобто є кримінальним, значно збільшується ризик для життя жінки. Адже кровотеча є свідоцтвом того, що в матці залишилися залишки плодового яйця, або ж відбулося її травмування. Тому, у будь-якому випадку, переривати вагітність слід тільки в стаціонарі.

    У поранених стінках матки дуже швидко можуть розповсюдитися мікроби, тим паче, що кров є для них відмінним живильним середовищем. Саме з цієї причини, після перенесеного аборту, можна чекати появи інфекційних захворювань, зокрема ендометриту. А, у випадках, коли аборт проводився в домашніх умовах, можна чекати і на сепсис, який представляє реальну загрозу життю жінки.

    Але якщо зараження крові наступає в окремих випадках, то ендометритом закінчується практично сто відсотків абортів. Посилює запальний процес в матці її погана скорочувальність і ранній спазм її шийки, що приводить до застою крові в порожнині матки.

    Отже, не варто заспокоюватися за відсутності кров`яних виділень після аборту, так само як і при тому, коли ці виділення надрясні. Поспішіть на прийом до лікаря. Інакше, розплатою, за аборт може стати безпліддя, яке є одним з наслідків хронічного ендометриту. А хронічні хвороби, як правило, не піддаються лікуванню.

    Всім відомо, що при настанні вагітності, одночасно починається і повна перебудова організму, особливо це стосується нервової і гормональної систем. При різкому перериванні вагітності в цих системах спостерігається збій нервового і гормонального плану, що не може пройти непомітно для всього організму в цілому. В першу чергу, це позначається на менструальному циклі і на роботі яєчників. Але, крім самих яєчників, відбувається порушення в роботі таких важливих органів, як щитовидна залоза, надниркові, гіпофіз.

    На загальному фоні можуть розвиватися серйозні захворювання, а також можна чекати загострення старих болячок.

    Будь-якій жінці слід запам`ятати, що не може пройти жоден аборт, не залишивши наслідків, згубних для жіночого здоров`я.
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Скажіть "ні" підлітковій вагітності!

    Розмови про підліткову вагітність повинні бути самим жорстким і принциповим моментом виховання підлітків. Розмови про мораль, моральність, сексуальний досвід і статеве виховання - це чудово, але в тому, що стосується попередження підліткової вагітності - гарні всі методи.

    20 Дивовижних фактів про вагітність

    У період очікування малюка існує багато цікавих фактів, пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими з них.

    Як позбутися пігментації під час вагітності

    Пігментація під час вагітності - те, що сильно псує настрій майбутній матусі. Адже виглядати на мільйон хочеться завжди, а тут раптом з'являються ці неприємні пігментні плями. Та ще в той час, коли і так відчуваєш себе невпевнено в плані зовнішності.

    Перинатальні матриці: що відчуває дитина під час пологів

    Перинатальний психолог Наталія Байкалова розповіла про те, що переживає малюк під час пологів. Виявляється, кожен малюк повинен пройти 4 перинатальних матриці, щоб у дорослому житті стати щасливим.