Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як доглядати за пупком немовляти?

Правильний догляд за немовлям

Дитині, що недавно з´явилася на світ, потрібний особливий відхід. Проте, не всім відомо, як правильно залицятися за одним з найбільш делікатних місць на тілі немовляти — пупком.

Як тільки пуповина обрізана відразу після народження малюка, місце зрізу на тілі дитини повинне бути правильно оброблене. Першу процедуру виконує лікар-акушер. Проте подальші обробки, які необхідні для нормального загоєння і правильного формування пупка, проводитимуться в домашніх умовах. American Pregnancy Association (Американська Асоціація Вагітних Жінок) звела список того, що треба пам’ятати під час даних процедур. Причиною підвищеної уваги вчених до проблеми догляду за пупком немовляти є той факт, що на практиці далеко не всі батьки дотримуються правильних дій.

Перш за все, у цілях забезпечення гігієни в місці зрізу пуповини на тілі немовляти, необхідно завжди дотримуватися чистоти в області пупка. Повинна бути проведена відповідна консультація з лікарем на предмет правильного догляду за пупком дитини, оскільки засоби гігієни можуть бути різними: від більш сильнодіючих до простої обробки за допомогою м´яких гігієнічних кремів і води.

Особливу увагу слід приділити сухості в області пупка. Також велике значення має вибір підгузників: перевагу варто віддати тим з них, у яких є виріз в тому місці, де підгузник торкається пупка дитини. Це забезпечить нормальний доступ повітря щоб уникнути пріння в області пупка. Це ж стосується одягу: футболки дитині слід купувати укорочені, щоб пупок по можливості був відкритий, радять фахівці.

Поки область зрізу пуповини не заживе повністю, слід уникати прийому повноцінних ванн і рясного миття водою. Під час водних процедур слід використовувати м´яку губку, якою можна акуратно мити дитину без небезпеки пошкодити область пупка великою кількістю мильної води. Ніколи не слід сильно терти частину пуповини, що залишилася. Не зрізана після народження дитини ділянка пуповини незабаром відпадає самостійно, і це є природним процесом.


(За матеріалами «Здоровье Украины»)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас