Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У мене випадає волосся: що робити?

Дівчина доглядає за своїм волоссям

Волосся - невід´ємна частина нашої зовнішності і одна з головних складових привабливості для жінок. Коли жінка знає, що у неї красиве доглянуте волосся, вона відчуває себе впевненіше, розкутіше, вони допомагають їй заряджатися енергією, поліпшити самопочуття і настрій. Людина сама починає випромінювати силу і заряджати нею оточуючих. Волосся − це єдине в нашій зовнішності, що ми можемо легко змінити за бажанням і настроєм. Можна відрощувати їх, стригти, фарбувати в будь-який колір, робити різні зачіски, але для цього волосся повинне бути здоровим.

Утома, стреси, авітаміноз і інші проблеми є провокуючими чинниками, які загострюють хронічні захворювання організму, у тому числі й захворювання волосся.

Рясне випадання, ламкість, тьмяність волосся, підвищене жировиділення – ось основні ознаки неблагополуччя волосся. Стан волосся відображає загальний стан організму.

Перше й головне, що потрібно зробити, якщо ви маєте проблеми з волоссям: огляд того, чим харчуєтесь. Саме здорове й повноцінне харчування необхідне як усьому організму, так і вашому волоссю зокрема.

Для волосся дуже цінні вітаміни групи В, мінерали - мідь, залізо, йод. Основні джерела вітамінів групи В - м´ясо, риба, печінка, шпинат, спаржа, боби, картопля. Залізо міститься в буряці, помідорах, яблуках, винограді. Мідь − морепродукти, яйця, сухофрукти, молочні продукти. Морська капуста і риба дуже багаті йодом. У осінній та весняний час ці продукти повинні складати основу вашого раціону.

На відміну від чоловіків, випадіння волосся у прекрасної половини людства не носить локального характеру у вигляді появи об´ємних лисин. Проте навіть невелика кількість волосся, що залишилося на гребені після розчісування, примушує жінок бити тривогу.

Косметологи-дерматологи стверджують, що, окрім харчування, втрата волосся у жінок пов´язана із станом здоров´я і з несприятливою дією зовнішніх чинників: стресів, порушеної екології, радіації, безконтрольного прийому медичних препаратів.

Коли бити тривогу? Нормальним вважається випадання ста волосків в день. Хоча до офіційної цифри потрібно відноситися декілька скептично. Тому що у однієї людини 50 тисяч волосся на голові, у іншого — 150. Отже, і норма випадання повинна різнитися втричі. Точнішим представляється такий тест: узяти пасмо приблизно з 15 волосків і посильніше потягнути в області кореня — при сильному випаданні в руці залишається більше трьох волосків.

Якщо справи погано — паніку не влаштовуйте. Тимчасове випадіння волосся можна загальмувати і в домашніх умовах. На те придумані коньячна маска і лимонне обполіскування. Столова ложка коньяку, яєчний жовток і десертна ложка меду — от і все інгредієнти живильної зміцнюючої маски, для вживання до миття волосся (всі маски для волосся зазвичай тримають на голові близько години). При підвищеній сухості розбавте маску рослинним маслом. Обполіскуйте волосся кип´яченою водою, у яку доданий сік половини лимона або оцтова кислота.

Можна лікувати волосся і за допомогою трав: заварити в термосі шавлію, звіробій, кропиву і безсмертник у рівних частинах і залишити на 4 години. Додати безбарвну хну і нанести кашку, що вийшла, на шкіру голови перед миттям. Якщо волосся сухе, то замість кропиви можна використовувати сім´я льону. А ось відмінний рецепт «бабусі» — сіль і лук. Сіль витягає з шкіри непотрібний жир і позбавляє від себореї. Це лікування проводиться курсом — сіль втирають у шкіру голови щонеділі (курс — 4 тижні) перед миттям. Цибульна маска стимулює кровообіг і надає антисептичну дію. Та з приводу запахів не ручаємося. :)

Але ніякі маски і втирання не допоможуть, якщо ваш шампунь не підходить вам. Величезний вплив на волосся роблять добавки, які в ньому містяться. При випаданні волосся слід застосовувати стимулюючі шампуні з екстрактом кропиви, ромашки й ментолу. І не зловживайте в періоди порідшання волосся засобами для укладання: гелями, муссами і лаками. Бальзамами-ополіскувачами треба користуватися, якщо волосся плутається.

Гірше, якщо випадання волосся відбувається через гормональні порушення в організмі. Це випадання викликається різкою відміною гормональних препаратів, багато з яких створюють для волосся сприятливий фон. У даному випадку тільки лікар зможе прописати необхідну замісну терапію. Те ж саме «гормональне порідшання» відбувається після абортів. Правда, воно найчастіше припиняється через півтора місяці. До цієї ж групи відноситься післяродове випадання волосся. Причини знайти просто: під час вагітності волосся відмінно росте, його стає на 10% більше — адже з´являється плацента, додатковий орган, що виділяє гормони. Через дев´ять місяців плацентарний «допінг» закінчується, і годуюча мама стикається з інтенсивною «лінькою», яку не варто розцінювати як захворювання. Нормальна фізіологічна реакція — випадання волосся протягом восьми місяців після пологів.

Андрогенне порідшання — гостра проблема світового масштабу, найважча хронічна форма облисіння. Як відомо, в жіночому організмі присутні чоловічі гормони — андрогени, які скорочують цикл життя волоса. При дисфункції яєчників і надниркових (зазвичай в період менопаузи) вміст андрогенів в жіночому організмі різко збільшується, через що починає випадати волосся. Андрогенне облисіння викликає також і генетична схильність. У такому випадку домашні засоби лікування безсилі. Потрібна кваліфікована консультація, правильна і чітка постановка діагнозу, підтвердження його лабораторними методами і лікування у трихолога (це достатньо вузька лікарська спеціалізація на стику косметології, дерматології і ендокринології). Лікування іноді включає гормональні препарати. Часто вдається добитися припинення випадання волосся і часткового відновлення об´єму засобами природного походження. Ефективна мезотерапія у вигляді гомеопатичних, вітамінно-мінеральних мікроін´єкцій. Дозволяють добитися певного успіху і антисеборейні препарати, що містять саліцилову кислоту, дьоготь, фітокомпозиції.

І ще потрібно знати, що випадання волосся також пов´язане з модними дієтами, до яких схильні наші пані. Річ у тому, що жирова тканина у жінки — не просто жир, а орган, який виконує гормональну функцію. Якщо жінка втрачає 10% мас тіла, не страждаючи ожирінням, а прагнучи до голлівудських форм, то це, як правило, приводить до білкового дефіциту і дисбалансу мінералів. Тому супутниками витонченої фігури, як правило, стають поріділе волосся і нігті, що шаруються.


(За матеріалами Hairclub.ru та Газети по-київськи)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Анемія під час вагітності: як харчуватися, аби швидше подолати проблему

У вагітних жінок часто діагностують анемію, яка характеризується падінням рівня гемоглобіну, особливо поширеним такий діагноз є на останньому триместрі вагітності. Справа в тому, що в організмі вагітної збільшується об’єм крові (досягає максимуму на 29-36 тижні вагітності), а вміст еритроцитів в ній навпаки – зменшується.

Миємо волосся правильно

Безперечно, коси – справжній символ жіночності. А коли локони шовковисті, густі, доглянуті, то вони стають воістину дорогоцінною прикрасою жінки. З чого ж починається догляд за волоссям? З миття голови. Ну які б, здавалося, тут можуть бути таємниці чи особливі правила: змочила волосся, нанесла шампунь, змила… от і вся премудрість. Виявляється, і тут є свої нюанси.

Як укріпити волосся в домашніх умовах? (Частина 2)

Гірчична маска для волосся

Гірчиця є популярним інгредієнтом масок, призначених для зміцнення, укріплення, стимуляції росту волосся, адже вона розігріває шкіру голови, відповідно покращує кровопостачання волосяних цибулин.

Як укріпити волосся в домашніх умовах? (Частина 1)

Надмірне випадіння волосся – проблема, з якою стикається багато людей (за статистикою – більше 65% чоловіків та близько 40% жінок). Особливо гостро проблема постає у перехідні періоди.