Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Різдвяний піст

Різдвяний піст

З 15 (28) листопада по 24 грудня (6 січня), включно. 7 січня Свята Православна Церква урочисто відзначає велике свято Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Почуття благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Вифлеємі змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до цього великого свята. У молитовному житті Церкви таємниця втілення дорівнює таємниці воскресіння з мертвих, а церковний календар вказує кордон і зміст Різдвяного Посту, що нагадує зміст Великого Посту.

Різдвяний Піст триває сорок днів. Починається він 15-го/28-го листопада і закінчується в ніч під Різдво 24-го грудня/6-го січня. За цей період спостерігається сходження напруженості, наростання очікування свята: за п´ять днів до нього, тобто 20-го грудня/2-го січня, починається п´ятиденне "передсвято" на зразок Страсної седмиці, зі своїми богослужбовими особливостями, а напередодні свята, "Святвечір" (24-е грудня/6-е січня) повністю відокремлюється за прикладом Великої п´ятниці. Цей день в просторіччі називається "Святвечір", а вірніше - "Сочевник", від слова "сочиво", що означає - відварна пшениця, яку куштують на знак суворого посту перед цим великим святом.

Відповідно до Статуту в піст не годиться їсти м´яса. Рибу можна їсти по неділях і суботах, в день Введення Божої Матері в Храм (21-го листопада/4-го грудня), а також по вівторках і четвергах у дні прославляння святого; а в понеділок, середу і п´ятницю - тільки в тому випадку, якщо покладається в цей день всенічне бдіння, наприклад - у престольне свято. Якщо в такі дні немає особливого свята, то треба готувати їжу на рослинній олії у вівторок і четвер, і без неї в понеділок, середу і п´ятницю. (З видання Сурозької єпархії «Соборний листок» № 335, листопад 1999)

Як було встановлено Різдвяний піст

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіодаланский, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п´ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку Різдвяний піст тривав у одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлу всім християнам було покладено зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Антіохійський патріарх Вальсамон писав, що "сам святійший патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного) не визначені правилом, проте, послідувати неписаному церковному переказу і маємо поститися... від 15 дня листопада" .

Різдвяний піст - останній багатоденний піст в році. Він починається 15 (28 - за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому іменується в Церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Так як заговини на піст припадають на день пам´яті св. апостола Пилипа (14 листопада старого стилю), то цей піст називають Пилиповим.

Навіщо встановлений Різдвяний піст

Різдвяний піст - зимовий піст, він служить для нас освяченням останньої частини року, таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.

Лев Великий пише: "Саме зберігання утримання відображене чотирма порами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно потребуємо в очищенні і що при розсіянні в житті завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань".

За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертвою Богові за зібрані плоди.

"Як Господь ущедрив нас плодами землі, - пише святитель, - так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних".

За словами Симеона Фессалонікійського, "пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив Він сорок днів і сорок ночей, отримав на кам´яних скрижалях накреслення слів Божих. А ми, постившися сорок днів, споглядаємо і прийнятне живе слово від Діви, написане не на каменях, але втілене і народжене, і долучаємося до Його Божественної плоті ".

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти появу у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Коли почали святкувати Різдво Христове

Початок цього свята відноситься до часів апостолів. В Апостольських постановах йдеться: "Зберігайте, браття, дні святкові, і, по-перше, день Різдва Христового, яке так святкується вами в 25-й день десятого місяця" (desembri).

У другому столітті на день Різдва Христового, 25 грудня (юліанського календаря), вказує Климент Олександрійський.

У третьому столітті про свято Різдва Христового згадує св. Іполит.

Під час гонінь християн Діоклетіаном, на початку четвертого століття, в 303 році, 20 000 нікодімійських християн було спалено в храмі в саме свято Різдва Христового.

З того часу, коли Церква отримує свободу і робиться панівною в Римській імперії, свято Різдва Христового ми знаходимо у всій Вселенській Церкві, як це можна побачити з повчань св. Єфрема Сиріна, св. Василя Великого, Григорія Богослова, Григорія Нісського, св. Амвросія, Іоанна Златоустого та інших отців Церкви четвертого століття на свято Різдва Христова.

Никифор Калліст, письменник сімнадцятого століття, в своїй церковній історії пише, що імператор Юстиніан в шостому столітті встановив святкувати Різдво Христове по всій землі.

У п´ятому столітті Патріарх Константинопольський Анатолій, в сьомому Софроній та Андрій єрусалимські, у восьмому св. Іоанн Дама скін, Козьма Маіумський і Герман, Патріарх Царгородський, в дев´ятому преподобна Кассія та інші, імена яких нам невідомі, написали для свята Різдва Христового багато священних піснеспівів, які й нині звучать в храмах для прославляння світлої події, що святкується.

Як харчуватися в Різдвяний піст

Статут Церкви вчить, від чого слід утримуватися під час постів - "всі благочестиві, що постяться, строго повинні дотримувати статути про якість їжі, тобто утримуватися в пості від деяких брашен [тобто їжі], не як від поганих (та не буде цього), а як від непристойних посту і заборонених Церквою. Брашно, від якого треба утримуватися в пости: м´ясо, сир, коров´яче масло, молоко, яйця, а іноді і риба, дивлячись по відмінності святих постів ".

Правила утримання, встановлені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і Петрів піст. Крім того, у понеділок, середу і п´ятницю Різдвяного посту статутом забороняються риба, вино і дозволяється приймати їжу без масла (сухоїдіння) тільки після вечірньої. В інші ж дні - вівторок, четвер, субота та неділя - дозволено приймати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу чи п´ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на вино.

Від 20 грудня до 25 грудня (старого стилю) пост посилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю риба не благословляється. Тим часом, саме на ці дні доводиться святкування цивільного Нового року, і нам, православним християнам, треба бути особливо зібраними, щоб веселістю, винопиттям і споживанням їжі не порушити суворість посту.

Постуючи тілесно, в той же час необхідно нам поститися і духовно. "Ті, що постяться, братіє, тілесно, постимо і духовне, дозволимо усяк союз неправди", - заповідає Свята Церква.

Піст тілесний без поста духовного нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, проникається свідомістю власної переваги від свідомістю того, що вона постить. Справжній піст пов´язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб - засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.

Суть посту виражена в наступній церковній пісні: "Постуючи від брашен, душа моя, а від пристрастей не очищаючись, - марно тішимося неїденням: бо - якщо піст не принесе тобі виправлення, то ненавидима буде від Бога, як фальшива, і уподібниться злим демонам, ніколи не ядущим ".

Деякі люди вважають, що при сучасному тяжкому положенні, коли не виплачують зарплатню, коли у багатьох немає грошей, піст не тема для розмови. Нагадаємо слово Оптинських старців: "Не хочуть поститися добровільно - будуть поститися недобровільно ..."

За матеріалами zavet.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас