- 15-02-2018, 11:30:16
Людмила Вінницька область, питає: Доброго дня! Моїй дитині 6 років, розлучена з батьком дитини вже 5 років, з яких останні 2 роки він не виплачує аліменти. Хочу подати заяву на позбавлення його батьківських прав (він згоден). Рік назад я вдруге вийшла заміж, не працюю вже більше півроку перебуваю на обліку в ЦЗ, освіта середня і училище, я двірничкою не хочу йти. Що роботи? Дякую.
Шановна Людмило, у Вас багато питань, буду намагатися відповідати вам послідовно.
1. Вважаю, що в ЦЗ зобов’язані підібрати Вам підходящу роботу, я не знаю, яка у Вас освіта, кваліфікація, щоб Ви могли працевлаштуватися відповідно до неї, але якщо у Вас немає освіти, і робота двірника, є для Вас підходящою, вона Вас забезпечить, і вона зараз добре оплачується, оскільки підвищено мінімальний рівень заробітної плати. Ви повинні знати, що відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» п. 7 ст. 45 7. «Для безробітних, які не мають професії, або таких, що працювали на роботах, які не потребують спеціальної підготовки, та перебувають на обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, більш як шість місяців, підходящою роботою також вважається участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, тривалість яких перевищує один місяць.
Для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більш як 12 місяців) перерви (крім громадян, яким до досягнення загальновстановленого пенсійного віку залишилося два і менше років), підходящою роботою також вважається участь у громадських роботах, а також інших роботах тимчасового характеру, що відповідають їх освіті, професії (спеціальності), професійному досвіду, зокрема за спорідненими професіями, та тривають понад один місяць».
П.3 Ст.31 цього ж закону: Види громадських робіт визначаються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад за такими критеріями:
1) мають тимчасовий характер і для їх організації не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії;
2) можуть виконуватися на умовах неповного робочого дня;
3) мають економічну, соціальну та екологічну користь для регіону;
4) надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки.
4. З особами, які беруть участь у громадських роботах, укладаються на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів, строкові трудові договори для працевлаштування на створені тимчасові робочі місця.
5. На осіб, які беруть участь у громадських роботах, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені, зокрема, законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Оплата праці таких осіб здійснюється за фактично виконану роботу в розмірі, що не може бути меншим, ніж мінімальний розмір заробітної плати, та відповідно до положень угоди.
2. Позбавити батька дитини батьківських прав можливе через суд, але це не позбавляє його права сплачувати аліменти на дитину. До того, як подати до суду, повинен бути висновок органу опіки і піклування, органів с прав дитини при міській раді, щоб зрозуміти ,за яких підстав батько не може, або не бажає утримувати дитину, чи веде він асоціальний спосіб життя, чи є в нього робота. До суду Вам необхідно подати копію свідоцтва про одруження батьків дитини (або копію про розлучення), копію свідоцтва про народження дитини, документи, які свідчать про наявність обставин для позбавлення батьківських прав, висновок органу опіки і піклування, копія позовної заяви.
Можете подати до управління захисту заяву, надавши довідку про доходи (з податкової), щоб отримувати, як малозабезпечена родина, але ж знову-таки, усі у родині працездатного віку і можуть працювати.