Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Творча мама в декреті

Творча мама у декреті

Життя жінки круто змінюється після того, як вона йде у декрет. Чим би вона до цього не займалася - була успішною бізнес-леді, викладала в школі, вчилася в інституті чи перебувала «у вільному пошуку», декрет відкладає відбиток і на характер, і на стиль життя, і на смаки і переваги.

Звичайно, у перші місяці після пологів у молодої мами часто немає можливості навіть вчасно пообідати або привести себе в порядок, про хобі та вільний час не може бути й мови. Але незабаром малюк трохи підростає, і крім потреби завжди відчувати маму поруч з собою, у нього з´являється інтерес і до навколишнього світу. Жінка розуміє, що в нескінченній круговерті годування-памперс-прогулянка-ігри-ванна-сон-прибирання-готовка у неї раптом несподівано з´являється час на себе - просто тихенько посидіти, відпочиваючи думкою і тілом, почитати книжку ...

Далі вільного часу стає все більше, але за сформованою звичкою проводити кожну хвилину з користю, «просто так» втрачати свій вільний час стає жалко. Так і хочеться в вряди-годи зробити щось для дому, адже раніше ми приходили сюди тільки для того, щоб поспати і знову зануритися в божевільний ритм життя.

Ось тут-то молода мама може несподівано відкрити в собі ті таланти, про які вона раніше й не здогадувалася. Заняття, яке буде приносити радість, задоволення і відпочинок від буднів, допоможе реалізувати себе, не втратити свою індивідуальність, перебуваючи в декреті. І - хто знає? - Можливо, надалі це хобі поміняє ваше життя, стане улюбленою професією і буде приносити гроші. Але найголовніше - це знайти для себе віддушину, заняття, яке принесе Вам відчуття задоволення собою і своїм життям.

Чим можна зайнятися у декреті:

1. В´язанням. Як банально, скажете Ви, і ... помилитеся! Тому що Ваш карапуз в новому, ексклюзивному светрі, зв´язаному Вашими руками, буде виглядати зовсім не банально, а всі матусі будуть заздрісно шептатися: «І де вона тільки час бере?» Ну і, звичайно, речами ручної в´язки можна побалувати і себе, і коханого чоловіка. Зв´язати можна й іграшки для малюка, предмети для прикрашання інтер´єру, сумку або чохол на мобільний телефон, і навіть ... чоботи!

Витрати на таке хобі середні: досить купити спиці, нитки (правда ціна дуже залежить від якості ниток) і декілька журналів з в´язання. Втім, на останньому можна зекономити: багато цікавих моделей з докладним описом можна знайти в інтернеті.

2. Шиттям. І це теж зовсім не банально і не так складно, як здається. Адже можна потренуватися на дитячих дрібничках - їх шити не складно. А потім можна перейти до пошиття постільної білизни, розвиваючих іграшок, килимків, і навіть самостыйно пошити слінг. А коли призвичаїтеся, можна і себе побалувати модельними блузками і спідницями, сукнями, які сидять строго і саме по Вашій фігурі, і всім, за чим раніше потрібно було не раз пройтися по торговому центру, та й не по одному.

Це хобі більш витратне. Втім, завжди можна знайти недорогі, але якісні і красиві тканини.

3. Вишивкою. Хрестиком, гладдю - за готовими схемами або розробивши щось своє, зовсім особливе. Ви можете вишити ім´я малюка на постільній білизні або картинку з ведмедиком і прикріпити її над дитячим ліжечком. Вишити портрет улюбленої бабусі, або море, мріючи поринути в його ласкаві хвилі. Загалом, вишивати - все одно, що малювати, тільки не фарбами, а за допомогою нитки та голки.

Заняття вишивкою вимагають мінімального витрачання коштів.

4. Малюванням. Це заняття допомагає виразити себе, відволіктися від побуту і повсякденності. Малювати можна не тільки на полотні і папері - можна розмалювати меблі в дитячій або шпалери, малювати листівки до свята або портрети свого малюка. Загалом, тут величезне поле для творчості, витрати - від середніх до істотних, тому що якісні фарби та пензлі коштують недешево.

5. Вивчити фотошоп. З його допомогою зі звичайної фотографії можна зробити справжній шедевр. Можна малювати рамки для фотографій, зробити фотоальбом, календар із фотографіями дитини, плакат і т. д.

Якщо Ви читаєте цю статтю, це означає, що дане хобі витрат у Вас не потребує зовсім, так як головні інструменти – комп´ютер та інтернет – у Вас вже є. Хіба що доведеться витратитися на друк Ваших шедеврів.

6. Миловарінням. Чудове хобі - можна зробити для себе мило будь-якої форми, кольору, з улюбленим запахом. Таке мило буде і оригінальним подарунком для мами чи подруги.

Виготовлення мила руної роботи не вимагає багато часу і зовсім не так складно, як здається. Також можна самій виготовити «бомбочки» для ванни.

На початку доведеться трохи витратитися: купити основу для мила, ефірні олії, формочки, натуральні барвники. Але цього вистачить на багато порцій незвичайного ароматного мила.

7. Ліпленням. Можна освоїти техніку ліплення із солоного тіста - з нього можна виліпити все, що завгодно: картинки, рамочки, написи, іграшки і т.д. Або з полімерної глини - з неї виходять гарні й оригінальні прикраси: можна зробити намиста, сережки, кулончик, браслети і т. д. Захоплення ліпленням із солоного тіста менш витратне, ніж з полімерної глини, так як тісто робиться просто і дешево в домашніх умовах. Але в будь-якому випадку, потрібно буде купити фарби, клей, лак, бісер для прикраси і т.д.

8. Декупажем. Декупаж - техніка декорування різних предметів за допомогою вирізаних шматочків з тканини, шкіри, дерева, паперу і т. д. Найбільш популярним і простим є декупаж за допомогою звичайних серветок. Хазяйки оригінально прикрашають предмети меблів, двері, лампи, склянки, пляшки, загалом, все, що потрапить у поле зору. Це відносно недорогий, легкий і вельми цікавий спосіб відреставрувати або надати нового вигляду якій-небудь старій речі.

9. Скрапбукінгом. Скрапбукінг - це особливим чином вручну виготовлені альбоми для фотографій. Виходять не просто альбоми, а справжні витвори мистецтва. На сторінках Ви знайдете не лише фотографії, але і фрази, вклеєні записки, бирочки, які прикріплюють на руку в пологовому будинку при народженні і т. д.

Срапбукінг вимагає багато часу, посидючості, багатої фантазії, зате практично не вимагає фінансових витрат, так як для декору альбомів можна використовувати все, що попадеться під руку - крупи і цибульне лушпиння, обрізки тканини і паперу, засушені квіти і листя, і навіть залишки від старого чобота:)

10. Випіканням хліба. Багато молодих мам захоплюються цим заняттям на радість своїм чоловікам і дітям. Тому що м´який, повітряний, смачний, пахнучий хлібець люблять усі. Ви можете випікати солодкий і гострий хліб з різними добавками, кекси і паски, придумувати свої види хліба. Проте захоплення вимагає одного серйозного фінансового вкладення - хлібопічки. Але захоплення близьких і гостей з лишком окуплять цю витрату.

11. Бісероплетінням. Таке заняття вимагає старанності, спритності і багатої фантазії. Зате, які гарні речі народжуються у майстринь бісероплетіння!

Доведеться закупити кілька видів бісеру, леску, дріт - що, втім, не дуже накладно.

12. Городництвом. Знаю багатьох мам, які згадали, що у них є дача, саме після народження дитини. І не треба кривити носа, ніхто ж не закликає вирощувати плантацію картоплі. Але Ви не уявляєте, яке задоволення може доставити копання в землі і збирання врожаю своїх, екологічно чистих овочів і фруктів. З якою радістю дитина бігає по городу і знаходить полуницю, смородину, груші та яблука. А якими гарними можуть бути квіти, посаджені своїми руками!

Щоб підрахувати, у скільки Вам обійдеться таке хобі, потрібно враховувати обсяг посадок, витрати на дорогу до дачі, насіння, садовий інвентар.

Як бачите, нудьгувати в декреті Вам не доведеться. Обов´язково використовуйте цей час, щоб знайти в собі нові таланти!

За матеріалами roditeli.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас