Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітна? Бережи вуха і нерви

Бережи свої вуха

5 порад про те, що краще «пропускати повз вуха» під час вагітності. Розмови, поради, прикмети супроводжують вагітну жінку завжди і скрізь: у гостях у майбутньої бабусі і на вечірці у подруги, в переповненому автобусі і на ринку, у жіночій консультації і в магазині товарів для дітей. Мабуть, це єдиний стан, коли ніхто з навколишніх людей, у тому числі і абсолютно незнайомих, не може залишитися байдужим до вас. Все б добре, тільки дуже набридає. Дратує. Нервує. А в цікавому положенні нервувати, як відомо, не варто. Тому мені сьогодні хочеться повідати щасливим пані вагітним про те, з чим вам неодмінно доведеться зіткнутися в недалекому майбутньому. «Супротивника треба знати в обличчя!», тим більше, якщо «супротивник» псує вам і малюкові настрій. Отже...

1. Усі дев´ять місяців одна думка не даватиме спокою не тільки вам, але й численним родичам і друзям: хто народиться - хлопчик або дівчинка? Запитувати: «А кого ви чекаєте?» не буде тільки ледачий! (Цікава деталь: коли жінка вагітна вдруге або втретє, про це чомусь запитують її старших дітей.) Висновки про статеву приналежність малюка традиційно робляться з:
а) форми живота - якщо він кругленький, народиться дочка, якщо гостренький - синок (не спокушайтеся: відсоток попадання цієї прикмети в крапку, зрозуміло, не сто. Адже навіть ультразвукові дослідження часто помилкові!);
б) «традицій» сім´ї - зовсім незрозуміла прикмета. Одна знайома мені говорила: «У всіх родичів мого чоловіка тільки хлопчики, значить, і у нас буде...» Хотілося їй нагадати уроки біології в старших класах про X-и Y-хромосомы, але... Навіщо сперечатися з вагітною? До речі, не дивлячись на всі сімейні «традиції», у них народилася чарівна дівчинка;
в) змін вашої зовнішності. Прийнято рахувати, що дівчинка забирає у мами красу, тому якщо жінка сильно змінилася на обличчі, чекайте жіночого поповнення. А може бути, і чоловічого. Або навіть двійнят :)
Можливо, я щось і пропустила. Швидше за все, просто не знаю найголовнішого народного перевіреного способу «заглянути» у великий мамин живіт. Але відповідати на такі запитання мене навчила життєрадісна подруга: «Кого ми чекаємо? Ми чекаємо і хлопчика, і дівчинку. Хочемо і того, і іншого. І більше...» Чудово, правда?

2. Вагітні, мужайтеся! Навіть якщо у вас зовсім погано з математикою в цей відповідальний період життя, гарантую: не менше 350 разів доброзичливі люди вам скажуть, чого робити не можна. Не можна сидіти, поклавши ногу на ногу (таким чином, ви здавлюєте головку малюка), мити вікна і розвішувати білизну, високо піднявши руки (може відбутися обвивання пуповини), сидіти на низькій канапці або табуреті (своєю вагою ви тиснете на малюка). Якщо по якихось причинах, що історично склалися, у вас збереглася швейна машинка з ножним приводом, пильні подруги категорично заборонять на ній строчити (вібрація може нашкодити дитині). Так само, як і їздити на задньому майданчику автобуса або літати на літаку... Для чого все це кажуть? Повторюю: з кращих побажань. Але ж ніяку жінки не потягне злітати до знайомих за тридев´ять земель на дев´ятому місяці. А якщо буде термінове відрядження на 16-му тижні вагітності, ви, звичайно, порадитеся з лікарем перед вильотом.
Зі всім перерахованим вище можна погодитися (хоча і з обмовками). Але чому не можна в´язати, скажіть, будь ласка? Знову пуповина замотується? Та малюк ще стільки разів встигне її, і замотати, і розмотати! А ось, наприклад, вальдорфская педагогіка настійно просить вагітних в´язати: руки із спицями знаходяться якраз напроти малюка, йому передається мамина енергія, її зосередженість. Спокійні, хвилеподібні рухи сприяють гармонійному розвитку немовляти. Є і зовсім «бородаті» поради на випадок вагітності: їсти за двох, багато лежати, більше відпочивати, трохи менше рухатися. На сьогоднішній день все це актуально з точністю до навпаки.

Так, забула. Можна, точніше, навіть потрібно дивитися на все красиве: квіти, картини, речі, небо. Тоді малюк неодмінно народиться симпатичним. І, як мені здається, добрим. Давайте частіше дивитися на небо...

3. Обговорення розмірів живота, що росте, дратує багато вагітних. Особливо, якщо розставляються такі акценти: «Як, уже сьомий місяць? І такий маленький животик? А точно все гаразд?» або «Слухай, у тебе такий величезний живіт! Як ти народжувати збираєшся?» Буду за вас дуже рада, якщо у оточуючих вистачить такту і мудрості, відмітивши щось подібне, промовчати. Або висловитися м´якше.

4. Гарненько подумайте, перш ніж детально і докладно розповідати усім, хто турбується про вас рідних в такі «таємниці», як відмову від м´яса, лижні прогулянки, плавання в басейні і (о, боже!) холодні обливання тричі на день або відвідини сауни. Не кажучи вже про присутність чоловіка під час пологів! Але ж є такі мами, потенційні бабусі, які навіть щоденні прогулянки вагітної дочечки сприймають в багнети. Отже, порівнюйте вразливість ваших близьких з власною стійкістю. І станом здоров´я, про який нижче.

5. На жаль, регулярні візити в жіночу консультацію нервують більшість майбутніх мам. На жаль! Екологічна обстановка, стреси і попередні «болячки» не дозволяють всі дев´ять місяців спілкуватися тільки з малюком, природою і улюбленим чоловіком. Якийсь час все-таки доведеться приділити аналізам, обстеженням і іншим малоцікавим речам. Якщо зовсім не під силу, спробуйте альтернативний варіант - особистий лікар, спостереження в спеціалізованому центрі і так далі. Це обійдеться дорожче, зате вам буде спокійніше. І ще. По дорозі до консультацію постарайтеся не заводитися - мовляв, знову черга, нервування, зайві грами якісь... Спокійніше, спокійніше. Адже ви носите власну дитину, а гінеколог, до рад якого можна прислухатися, вас тільки консультує. Рішення ухвалюєте тільки ви! (Краще, звичайно, порадитися з чоловіком. Він-то не вагітний, на щастя)...

Пройде декілька років, діти підуть у школу, перші клопоти забудуться. І ви, досвідчені мами, даватимете поради всім початківцям і чекаючим. Тільки прошу – не ці, вишеперелічені! Придумайте що-небудь пооригінальніше.

Автор: Ольга Попова

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як спілкуватися з ще не народженим малюком

Спілкування з малюком у животі дає йому можливість відчути себе потрібним і бажаним. Цей маленький клубочок чує звуки і голоси, бачить світло і бачить ніч, відчуває теплі татові руки і ніжні мамині дотики. Дитина вже в утробі багато відчуває, з 18 дня від зачаття у неї вже б'ється сердечко, розвивається її маленький організм.

У Вас буде двійня. Цей божевільний перший рік

Кого ці слова, сказані на УЗД на дванадцятому тижні вагітності, не приводили в шок? Якщо не в шок, то, по найменшій мірі, в ступор - то вже точно. Відразу навалюється маса питань і проблем. Як на це відреагують чоловік і рідні? Як буде протікати вагітність і пологи? Чи зумію я виносити і доносити? Як планувати бюджет на двох, де брати речі, коляску? Як взагалі з ними справлятися? Добре, якщо є кому прийти на допомогу, а якщо ні ...

Здоров´я майбутньої мами

У кожної жінки - свій ритм життя. Хтось любить спокійно полежати на дивані, хтось звик до значних фізичних навантажень, не уявляючи собі життя без регулярних занять у спортзалі. І ось настав момент, коли жінка дізнається, що у неї скоро народиться малюк.

Календар вагітності: двадцятий тиждень вагітності

Плід

Зараз ваша дитина вже досягла 25 см і важить 320 гр. Тепер процес зростання вашого маляти прискорюється с кожним днем.