Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як виявити, чи вживає ваша дитина наркотики

Дитина і наркотики

Медики стверджують, якщо вчасно почати лікувати наркозалежність, у людини є шанс вижити.
Останні п`ять років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Сьогодні наркозалежність поступово «молодіє», середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.

За даними МВС, на сьогоднішній день офіційно налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. вживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тис. наркозалежних не досягли 18 років. Більше всього наркозалежних проживають в південних областях країни.

Найбільш уражена наркоманією Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька області, Автономна Республіка Крим і Київ. Але реальна кількість наркоманів, на думку експертів, може бути в 10 разів вище.

Статистика, надана МОЗ України ще тривожніша: в Україні вживають важкі наркотики близько 550 тис. чоловік. Щорічна кількість наркоманів в нашій державі, за даними МВС, збільшується в середньому на 5-10%.

Треба відмітити, що для більшості споживачів наркотиків зараз дуже актуальна проблема якості продукту. Мало того, що самі наркотики небаченими темпами гробили здоров`я і психіку наркомана, так це негативна дія ще і посилюється їх низькою якістю.

Іншою проблемою є те, що в більшості регіонів України через відсутність державного фінансування не забезпечено лікування наркохворих. В Україні для них існує близько 7 тис. ліжко-місць, одночасно на обліку в медичних установах знаходиться 72 тис. таких людей, на обліку в органах внутрішніх справ як вже повідомлялося – 154 тисячі.

Останнім часом багато фахівців приходять до висновку, що звичний спосіб боротьби з наркоманією, коли головна увага приділяється поліцейським заходам, – неефективний. У багатьох розвинених країнах, де в боротьбу з наркобізнесом вкладаються величезні засоби, вживання наркотиків стабільно росте. Єдиний спосіб протистояти наркоманії – сильна і гнучка система профілактики розповсюдження наркоманії і соціальної реабілітації людей, що вживали наркотики.

Те, що наркоманія в Україні буде рости, не викликає сумніву. Очевидно, вона буде рости за рахунок розповсюдження опіатів – одного з найнебезпечніших видів наркотиків. Розширюватиметься коло споживачів героїну, в основному за рахунок підлітків трьох груп: дітей багатих батьків, підлітків з кримінальною спрямованістю і підлітків, що живуть в районах, прилеглих до центрів продажу героїну.

Недивно, якщо скоро ми дізнаємося, що більше 10% школярів, пробували героїн. Рівень споживання марихуани швидше за все стабілізується (далі рости вже нікуди). Недорогі і неякісні наркотики освоюватимуть ринки спальних районів, де молоді до цих пір нікуди себе подіти.

Частіше потрапляють в небезпечну залежність 15-16-річні підлітки. Причини - прагнення бути "як всі" в компанії; бажання випробувати сильні незнайомі відчуття; нудьга, цікавість. Продавці наркотиків перші порції зазвичай дають безкоштовно - поки не сформується залежність. А вже потім на придбання психотропних препаратів потрібні гроші - наркомани скоюють злочини, самі стають розповсюджувачами наркотичних засобів. Навіть перші пробні дози швидко підпорядковують волю людини - викликають бажання знов і знов "зловити кайф". Спочатку формується психічна залежність від наркотика, а коли приєднується ще і фізична (ломка), людина вимушена приймати наркотик щодня (іноді - неодноразово).

Існують ознаки, по яких можна запідозрити вживання наркотиків. Це особливо важливо для батьків, які хочуть захистити своїх дітей від наслідків наркоманії.

- пропажа з дома грошей, речей; виявлення шприца (голки від нього) або невідомого порошку;

- сліди від ін`єкції на внутрішній стороні передпліччя;

- незвичайне збудження, балакучість, плутана мова; вузькі або розширені зіниці.

При цьому однозначна відповідь про вживання наркотиків дає тільки присутність їх в біорідині - крові або сечі. Наявність або відсутність наркотика визначає спеціальне токсикологічне обстеження в лабораторії наркологічної медекспертизи. По аналізах визначаються доза і вид наркотика, наявність в крові антитіл до препарату. При цьому антитіла до марихуани можуть виявлятися в крові протягом місяця після вживання.

Захистом від наркоманії є любов батьків, рівні довірливі відносини в сім`ї і зайнятість дитини.


(За матеріалами Уніан)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас